Izgradnja škole u Pištalinama opet aktuelizirana, očekuje se podrška nadležnih institucija

U Pištalinama je održan još jedan radni sastanak na kojem se govorilo o izgradnji osnovne škole u ovom kraju. Deset godina već traje taj proces, sredstvima i Vlade USK i Općine Bosanska Krupa objekt je izgrađen i stavljen pod krov, ali za završetak treba još mnogo podrške i novca. Ovu su priču danas opet aktuelizirali načelnik Općine Armin Halitović, zastupnik u Skupštini USK Sanil Hasić, predsjedavajući Općinskog vijeća Bosanska Krupa Tahir Nuhić sa vijećnicima Ifetom Kadić, Jasenkom Šertovićem, Alenom Lipovačom i Šemsom Hadžipašićem, zatim direktor škole Amir Velić i predstavnik MZ Asmir Hadžipašić.

Nakon što se u januaru usljed snažnog nevremena praćenog jakim vjetrom i obilnim snijegom urušio krov već dotrajalog školskog objekta Prve osnovne škole u mjestu Pištaline, djeca su privremeno premještena u prostorije mjesne zajednice. U tom improviziranom školskom objektu se nalaze i danas, a kako trenutno stvari stoje, još će neko vrijeme koje sa sigurnošću niko ne može utvrditi. Općina Bosanska Krupa, kako kaže načelnik Armin Halitović, čini sve što je u njenoj moći. Međutim, nakon decenije jasno je da nedostaje dovoljna podrška nadležnih institucija.

„Mi smo danas imali radni sastanak, da planiramo slijedeće aktivnosti koje se tiču izgradnje škole u Pištalinama. Općina Bosanska Krupa je do sada iz svog budžeta u ovu školu uložila 107 hiljada KM, ove smo godine planirali još 50 hiljada za nove radove. Danas smo jednostavno došli i sa direktorom razgovarali oko toga šta ćemo raditi slijedeće, naravno i sa predstavnicima iz kantona, odnosno sa gospodinom Hasićem smo razgovarali o tome šta možemo očekivati u budžetu za 2018. godinu za školu Pištaline. Sve to treba zajedno izdogovarati da bi se radovi mogli nesmetano odvijati", dodaje načelnik Halitović.

Vijeće roditelja konstantno reaguje, kažu da je sve traljavo i sporo. Nekoliko struktura Vlade im je obećavalo pomoći, mnogi su obećavali završetak i useljenje, međutim stvarnost je potpuno drugačija.

„Najviše u tome trpe djeca i njihovi roditelji koji nisu ni krivi ni dužni. Preko njih se želi politički profitirati što nije korektno. Ovo mora biti zajednički projekt, tako smo se dogovorili zimus kad se desila havarija na objektu stare škole" rekao je prije nekoliko mjeseci a danas potvrdio navode Šemso Hadžipašić, predstavnik MZ i Vijeća roditelja Prve osnovne škole.

Podršku roditeljima, učenicima, Općini Bosanska Krupa, pruža i Sanil Hasić, poslanik u Skupštini USK. Kaže da će se truditi da se novac za nastavak izgradnje planira u kantonalnom budžetu za narednu godinu, ali i u rebalansu za tekuću.

„U pitanju je projekt koji već dugo vremena uzima pažnju, međutim do sada nije bilo nikakvih konkretnih pomaka. Kao zastupnik u Skupštini USK ispred DF-a sam svojom inicijativom i zajedno sa Klubom DF-a nastojao staviti ovu školu kao prioritet i u tome smo uspjeli na način da smo obezbijedili 100 hiljada KM ove godine. Budući da nam ide rebalans budžeta za 2017. i nacrt za 2018. nastojat ćemo da ova škola ne bude zaobiđena, sad trebamo riješiti problem stolarije, grijanja itd", naglasio je poslanik Hasić.

Na sastanku je dogovoreno da će se u narednim danima konkretizirati stvari, napraviti plan djelovanja, način utroška sredstava i nastavak izgradnje, završetak barem prvog sprata škole. Za te aktivnosti trenutno je planirano 150 hiljada. Od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta 100 hiljada, a od Općine Bosanska Krupa 50 hiljada KM.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 7 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa