Osnovna škola „Jezerski“ se priključuje na gradski vodovod, godinama koristila vodu rizičnu po zdravlje

Osnovna škola „Jezerski" godinama se vodom snabdijevaja iz lokalnog seoskog vodovoda. Ništa tu ne bi bilo čudno i zabrinjavajuće da je to provjerena i pitka voda. Konstantan rast broja djece oboljele od žutice govore da je stanje alarmantno i šalje poruku da se hitno moraju poduzeti radnje kako bi se spriječila epidemija.

Kako bi se iznašlo rješenje ovog problema, u školi su se sastali predstavnici bosanskokrupskih relevantnih institucija, načelnik Općine Armin Halitović, predsjedavajući Općinskog vijeća Tahir Nuhić sa vijećnicima Elvirom Mehić i Šemsom Hadžipašićem, direktor JKP „10. Juli" Nijaz Tatarević, te direktor škole Almir Hodžić.

Vodosnabdijevanje provjerenom pitkom vodom u naselju Jezerski do prije tri godine, dok Općina Bosanska Krupa nije završila izgradnju javnog vodovodnog sistema, nije bilo uopšte moguće. Jedini izvor bilo je pomenuto lokalno vodocrpilište. U posljednje tri godine škola se mogla priključiti na primarnu mrežu ali nije jer očito je izostala inicijativa i podrška nadležnih.

Shvatajući ozbiljnost situacije, važnost korištenja isključivo pitke vode, načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović je poduzeo konkretne radnje, za priključak iz budžeta izdvojio sredstva i sazvao sastanak na kojem su dogovorene sve potrebne aktivnosti.

„Ovo se trebalo završiti čim je za priključak na siguran vodovod bilo mogućnosti, ali nije kasno ni sada. Svi trebamo biti zaštićeni, ali djeca ipak na prvom mjestu", kaže načelnik Halitović.

Centralna Osnovna škola „Jezerski" ima 300 učenika i oko 30 uposlenih. Svi su zbog nečiste vode izloženi riziku. Direktor škole Almir Hodžić kao razlog nespajanja na javni vodovod navodi to što komunalno preduzeće do sada nije imalo „potrebnu operativu" a škola nije mogla poduzeti ništa zbog straha od oštećenja podzemnih instalacija.

„Priključak škole na gradski vodovod uradit će se u što hitnijem roku, čim se obave neke sitne procedure koje ne zahtijevaju puno vremena, riječ je o novom zahtjevu za priključak, pribavljanju posjedovnog lista i izvoda iz katastra. Načelnik Halitović je odmah animirao nadležne općinske službe da krenu u izradu i prikupljanje potrebne dokumentacije kako se više ne bi gubilo vrijeme, tj. kako bi učenici što prije dobili pitku vodu", zaključio je direktor Hodžić.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 18 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa