Bosanska Krupa konačno dobija logopeda, neophodno stručno lice za djecu sa poteškoćama u razvoju

Nepostojanje logopeda u Bosanskoj Krupi dugi niz godina predstavlja ogroman problem za djecu sa poteškoćama u razvoju i njihove roditelje. Besplatnu pomoć ovog karaktera pružaju centri oformljeni u Bihaću i Cazinu, ali to mnogim Krupljanima, zbog prevoza odnosno nedostatka finansijskih sredstava, ne znači mnogo.

Na ovu problematiku još jednom su ukazali direktori osnovnih škola i pokrenuli inicijativu da se u Bosanskoj Krupi zaposli logoped i ovaj put dobili podršku Općine i načelnika Armina Halitovića. Tim povodom je organiziran i sastanak na kojem su o načinu zapošljavanja i radu stručnog lica razgovarali načelnik, direktori škola i Centra za socijalni rad.

Odlučeno je da će Općina Bosanska Krupa u budžetu za narednu godinu predvidjeti sredstva za upošljavanje logopeda u JU Centar za socijalni rad koji će raditi sa djecom. O tome gdje će i na koji način servisirati trebaju se dogovoriti direktori.

„Postoji ogromna potreba za logopedom i mi ćemo ne čekajući nikoga pomoći svojoj djeci. Mislim da ovu ideju trebamo svi podržati i zaposliti osobu edukacijsko rehabilitacijskog profila koja će se baviti prevencijom, otkrivanjem, dijagnosticiranjem i terapijskim radom s djecom", kaže načelnik Armin Halitović.

Osnovne škole u Bosanskoj Krupi već godinama ukazuju na prijeku potrebu za logopedom pravdajući je činjenicom da u njihovim ustanovama nastavu pohađa više od sto učenika sa poteškoćama u razvoju.

„Obraćali smo se više puta nadležnim institucijama pozivajući se na pedagoške standarde za osnovno obrazovanje koji kažu da jedna općina sa četiri osnovne škole treba imati jednog logopeda, međutim nije urodilo plodom, do sada nismo dobili povratnu informaciju. U međuvremenu smo improvizirali timove koji uključuju pedagoge i nastavnike ali pomoć koju pružaju nije dovoljna i adekvatna. Neke škole čak nemaju ni logopedski set. Moramo se pripremiti, urediti i osposobiti prostor da bi rad bio učinkovitiji, gdje bi roditelji mogli doći. Svemu tome ćemo se posvetiti u narednom periodu", kaže Daira Zjakić, direktorica Druge osnovne škole koja je u ovoj „borbi" zajedno sa ostalim direktorima Azrom Suljić, Almirom Hodžićem i Amirom Velićem.

Centar za socijalni rad Općini treba uputiti zahtjev za povećanje granta, što priprema načelnik i Općinskom vijeću dostavlja na usvajanje. Očekuje se i podrška predstavničkog organa građana, nakog čega će se krenuti u proceduru upošljavanja. Pretpostavka je da bi logoped u Bosanskoj Krupi trebao početi raditi u prvoj polovini naredne godine.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 131 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa