Nakon dvije decenije riješen prevoz učenika iz Velikog Dubovika i Zalina – kupljeno kombi vozilo

Dvadeset godina poslije rata učenici iz Velikog Dubovika i Zalina koji nastavu pohađaju u centralnoj Prvoj osnovnoj školi imaju problem sa prevozom. Gotovo uvijek je prouzrokovan nedostatkom finansijskih sredstava i administrativnim procedurama. Agencije za usluge prevoza i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK ne potpišu na vrijeme ugovor pa se dešava da učenici i po mjesec dana na početku školske godine ne pohađaju nastavu.

Zbog te su činjenice roditelji, predstavnici mjesne zajednice na čelu sa Hašimom Grošićem zajedno sa Općinom Bosanska Krupa i poslanikom u Skupštini USK Mladenom Lonićem dvije decenije od nadležnih tražili iznalaženje adekvatnog rješenja – kupovinu vozila koje će prevoziti učenike. Danas je ta agonija konačno završena potpisivanjem ugovora o nabavci minibusa između Općine Bosanska Krupa, Prve osnovne škole i firme „Putnik prevoz".

„Dočekali smo da se problem riješi dugoročno, a to je kupovinom minibusa koji će nadam se dugo služili. Zaista sam sretan zbog ovoga i želim da se zahvalim svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli. Trenutno putuje dvadesetoro djece, vjerujem da će svima ispuniti zahtjeve, da će sada imati redovan i kvalitetan prevoz, da nikada više nećemo doći u situaciju da naša djeca po mjesec dana u toku školske godine izostaju sa nastave", kaže predsjednik MZ Hašim Grošić.

Kombi vozilo je staro osam godina, kako kažu u izvanrednom je stanju i sa 21 sjedištem može odgovoriti na potrebe sve djece na ovoj putnoj relaciji. Sredstva su osigurana iz kantonalnog budžeta uz simbolično učešće Općine Bosanska Krupa.

„Nabavili smo vozilo, provedena je procedura, koštalo je 35.100,00 KM. Sredstva su od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK u iznosu od 20 hiljada, od Ministarstva zdravstva i socijalne politike u iznosu od 15 hiljada koja su dodijeljena Općini kao podrška ovom projektu", pojašnjava direktor Prve osnovne škole Amir Velić.

Sve prethodne godine kada prevoza za djecu iz pomenutih naselja nije bilo, problem je angažiranjem prevoznika nastojala riješiti Općina Bosanska Krupa na čelu sa načelnikom Arminom Halitovićem.

„Već godinama tinja taj problem, evo danas ga napokon rješavamo. Iskoristit ću priliku da se zahvalim i ministrima zdravstva i socijalne politike i obrazovanja na sredstvima koja su obezbijedili. Mi iz općine Bosanska Krupa, pogotovo mjesna zajednica Veliki Dubovik smo zaista godinama bili bitku i mučili se oko problema prevoza djece s tog područja. Uradio sam jednu analizu, u posljednje četiri godine mi smo iz budžeta Općine, iako nismo morali, izdvojili preko 16 hiljada maraka za prevoz iz razloga što isti od strane nadležnog organa nije ugovoren na vrijeme. To je sada iza nas, idemo u nova iskušenja, nove bitke da djeci, građanima s područja naše općine stvorimo bolje uslove i za školstvo i sve ostale stvari", ističe načelnik Armin Halitović.

Potpisivanju ugovora o nabavci minibusa između načelnika Općine Bosanka Krupa Armina Halitovića, direktora Prve osnovne škole Amira Velića i direktora firme „Putnik prevoz" Aziza Hadžića, prisustvovala je načelnica sektora za računovodstveno-finansijske poslove Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Nezira Sadiković, poslanik u Skupštini USK Mladen Lonić zahvaljujući čijem je amandmanu u kantonalni budžet u prošloj godini i uvršteno 15 hiljada maraka doznačenih preko Ministarstva zdravstva i socijalne politike, zatim predsjedavajući Općinskog vijeća Bosanska Krupa Tahir Nuhić i predstavnik MZ Hašim Grošić.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 12 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa