Održan prvi info dan na temu besplatne obuke za zanimanje zavarivač

U bosanskokrupskom Domu kulture danas je održan prvi info dan za građane, potencijalne učesnike besplatne obuke za zanimanje zavarivač, u okviru projekta "Povećanje konkurentnosti radne snage na prostoru općine Bosanska Krupa", finansiranog od strane EU.

Javni poziv nezaposlenim licima koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona, za prijavu učešća u besplatnom programu stručnog osposobljavanja za zanimanje zavarivač objavljen je 23. novembra. Njime su između ostalog propisani uslovi za obuku, odabir kandidata, način prijave i rokovi. No bez obzira na to, u toku trajanja poziva održavaju se i info dani kako bi se svim zainteresiranim licima predstavio projekt, te pojasnilo i odgovorilo na sve nejasnoće.

Prvi info dan danas su održali ispred Općine Bosanska Krupa koordinatorica projekta Esma Hergić i predstavnik MSŠ „Safet Krupić" Hikmet Todorovac. Kazali su da je postupak prijave maksimalno pojednostavljen. Uz opredjeljenje budućih polaznika dovoljno je da se popuni prijavni obrazac, prilože kopije svjedočanstava o završenoj osnovnoj ili srednjoj školi, kopija lične karte, a u slučajevima da se radi o kandidatima koji su korisnici socijalne pomoći potvrda o statusu Centra za socijalni rad, ili ukoliko se radi o invalidnim osobama trebaju priložiti rješenje/potvrdu nadležne institucije koja će biti dokaz da lice sa određenim stepenom invalidnosti može raditi posao zavarivača.

Tokom pohađanja programa stručnog osposobljavanja, polaznicima će biti pokriveni troškovi prekvalifikacije/dokvalifikacije, kao i obezbijeđena prehrana i naknada na ime troškova prevoza za vrijeme trajanja stručnog osposobljavanja za zanimanje zavarivač (onim polaznicima koji su udaljeni minimalno 5 km od mjesta održavanja obuke). Naknada će biti isplaćivana na osnovu ugovora kojeg će odabrani polaznici potpisati za pristupanje programu, te na osnovu uredne evidencije o pohađanju teorijske i praktične nastave.

Za sve polaznike programa stručnog osposobljavanja sredstvima projekta će se finansirati troškovi osiguranja od povrede za vrijeme trajanja osposobljavanja.

Program traje 6 mjeseci i odnosi se na zanimanje zavarivač i sticanje odgovarajuće stručne spreme – SSS KV zavarivač i uvjerenja o sticanju zvanja PK zavarivač.

Profesor Todorovac iz MSŠ „Safet Krupić", kojoj je povjereno provođenje obuke, kaže da je kroz ovaj projekt pristigla najsavremenija oprema, da će akcent biti na teoretsko-praktičnoj nastavi za koje su već educirani profesori metalske struke, da će se nastava većinom izvoditi u poslijepodnevnim satima i da će sve to nadgledati i stručno osposobljena lica iz bosanskokrupskih poduzeća.
Oglas za prijavu ostaje otvoren do 25. decembra. Ukoliko tada ne bude dovoljan broj kandidata, postoji mogućnost produženja prijave za još mjesec dana, a svi oni koji danas nisu uspjeli po „informaciju više" doći u Dom kulture, mogu to učiniti sutra u Osnovnoj školi „Jezerski" od 13.00 sati ili u petak u Bosanskoj Otoci od 13.15 sati.

Inače, projekt "Povećanje konkurentnosti radne snage na prostoru općine Bosanska Krupa" je u okviru krovnog projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini" kojeg provodi Međunarodna organizacija rada (ILO). Cilj projekta, čiji je implementator Općina Bosanska Krupa sa partnerima, je jačanje konkurentnosti radne snage na području općine Bosanska Krupa, te kreiranja potrebnog stručnog kadra i njegovog zapošljavanja, prvenstveno zbog potreba poslodavaca sa područja bosanskokrupske općine i smanjenja broja nezaposlenih. Partneri Općine Bosanska Krupa u projektu su Centar za promociju lokalnog razvoja - Plod Centar iz Bihaća, JU Mješovita srednja škola „Safet Krupić", JU Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona putem Biroa u Bosanskoj Krupi, te pet privrednih subjekata iz oblasti metalske struke: Krupa-kabine, Bosancar, Acma, Novi most i Zah.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 20 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa