Novogodišnje druženje načelnika i privrednika u Bosanskoj Krupi: Početkom iduće godine reaktiviranje ili formiranje novog udruženja privrednika

Jučer je u Bosanskoj Krupi upriličeno novogodišnje druženje načelnika Armina Halitovića, predstavnika resornih službi lokalne uprave i privrednika u općini. Svrha sastanka je da se na kraju godine sumiraju rezultati, usaglase zajednički planovi za narednu godinu, na koncu da se razmjenom mišljenja i iskustava dođe do uspostavljanja boljih i čvršćih mehanizama poslovanja. Na novogodišnjem druženju bilo je prisutno 50-ak predstavnika istaknutih firmi iz različitih oblasti.

 

Na sastanku sa privrednicima, među kojima su i članovi Privrednog vijeća Bosanska Krupa, od strane načelnika i predstavnika službe za razvoj, prezentirani su rezultati u posljednjoj godini i trenutne aktivnosti, odnosno projekti koje provodi lokalna uprava. Među njima su projekt općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) vrijedan više miliona maraka, kao i projekt „Povećanje konkurentnosti radne snage na prostoru općine" kojeg u okviru projekta ILO finansira Evropska unija. Na novogodišnjem druženju opet je aktuelizirana priča oko udruženja privrednika. Toga se formalna priča zapravo najviše i ticala.

„Lokalna uprava je i danas ponudila saradnju privrednom sektoru od kojeg na kraju krajeva živimo i od kojeg se razvijamo. Još uvijek imamo problem jer Bosanska Krupa nema aktivno društvo privrednika i poduzetnika i zbog toga smo opet apelirali da se organizuju, da možemo napraviti klastere trgovaca, ugostitelja, turističkih radnika, metaloprerađivača, drvoprerađivača, građevinaca, to sve zbog lakše komunikacije s njima. Nadam se da će ovi naši apeli uroditi plodom, da će se privrednici organizovati, da ćemo od iduće godine imati udruženje koje će da kažem diktirati Općini prioritete u privrednom i svakom drugom razvoju", istakao je načelnik Armin Halitović.

U 2017. godini smo, kako je rekao načelnik, imali određene investicije koje su dobra priprema za narednu godinu. Općina planira proširenje Poslovne zone Pilana i aktiviranje Poslovne zone Vatreni mlin pa se mogu očekivati nove investicije i novi investitori.

„Svi oni koji su već investirali imat će podršku Općine Bosanska Krupa u zapošljavanju i u ovom jednom velikom problemu koji zapravo imaju sve lokalne zajednice u našoj državi i regionu, a to je masovni odlazak mladih. Mora tu biti iskren i realan i privredni sektor, dati svoj doprinos sa ličnim primanjima, a i mi ćemo raditi sve što je u našoj moći", dodao je načelnik Halitović.

Uslovi za razvoj privrede u našoj zemlji nisu na zadovoljavajućem nivou. Time se slažu i svi privrednici na druženju. Međutim, postoje dobri primjeri koji bi se mogli slijediti. Kako kažu, Bosanska Krupa je među tim primjerima čemu je svjedok certifikat o povoljnom poslovnom okruženju u jugoistočnoj Evropi (BFC).

„Naša firma „ZAH" u Bosanskoj Krupi posluje već 20 godina i zadovoljni smo sa poslovnim ambijentom. Mislim da općinski organi u najvećoj mjeri odrađuju posao koji je u njihovoj nadležnosti. Ovom prilikom bih pozvala sve zainteresirane investitore da dođu, pogledaju, raspitaju se i nešto ulože u Bosansku Krupu jer ima potencijala za metalsku industriju, turizam, ugostiteljstvo itd. Uvijek treba i može bolje, svakako u saradnji sa Općinom i svim privrednim društvima koji djeluju na ovom prostoru", naglašava gospođa Azra Huzejrović.

Sastanak je rezultirao brojnim zaključcima i zajedničkim inicijativama od kojih posebno treba istaknuti reaktiviranje postojećeg ili formiranje novog udruženja privrednika u prva tri mjeseca naredne godine. Privrednici će se organizirati i učiniti sve da ta priča nakon dugog niza godina zaživi a Općina Bosanska Krupa će, kako je obećao načelnik, pružiti svu materijalno-tehničku i stručnu pomoć. Tako će organ uprave konačno imati relevantnog sagovornika i partnera u rješavanju svih pitanja ključnih za razvoj privrednog sektora, odnosno unapređenje poslovnog ambijenta.

 

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 8 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa