Dan otvorenih vrata: MSŠ „Safet Krupić“ osnovcima završnih razreda predstavila zanimanja i uslove obrazovanja

Mješovita srednja škola „Safet Krupić" u Bosanskoj Krupi obrazuje mlade u mašinskoj, drvnoj, tekstilnoj i šumarskoj struci. Učenicima nudi zavidne uslove sticanja znanja i nekoliko programa stipendiranja. Dobra je prilika za sve koji se odmah nakon osnovne škole žele usmjeriti, naročito one koji ne planiraju upisivati visoke škole nego sa deficitarnim zanimanjima biti konkurentni na tržištu rada. Istaknuto je ovo na Danu otvorenih vrata, događaju kojeg je rukovodstvo škole sa profesorima organiziralo za osnovce završnih razreda u Bosanskoj Krupi.

U prostoru Centra za podršku poduzetništva u kojem škola „Safet Krupić" provodi dio nastave i obuke učenicima osnovnih škola obratili su se direktor Elvir Kulenović i načelnik Armin Halitović, te prezentirali sve uslove i pogodnosti koje pruža ova obrazovna ustanova. Potom su učenici, kako bi se u sve uvjerili na praktičnim primjerima, sa profesorima obišli kabinete i radionice.

„Nudimo savremena zanimanja tražena na tržištu rada, to su prije svega iz mašinske i drvne struke CNC programeri. Što se tiče strukovnih zanimanja imamo zavarivače i instalatere centralnog grijanja, stolare i krojače. Prednost naše škole je u opremljenosti i savremenosti kabineta, poput onog za AutoCAD, CAD-CAM tehnologije, u prostoru BSC-a kojeg koristimo na osnovu dogovora sa Općinom imamo obuku za zavarivače i IT kabinet koji koristimo za modeliranje i u drvnoj i u mašinskoj struci. Sve su to programi koji su prilagođeni tržištu rada, nastali na zahtjev naših poslodavaca", ističe direktor škole Elvir Kulenović.

Škola „Safet Krupić", prema riječima načelnika Armina Halitovića, jedna je od bolje organizovanih škola usmjerenog karaktera na prostoru USK a možda i BiH. Naglašava da se u njoj djeca obrazuju uz pomoć stručnog i predanog kadra, ali i rukovodstvo koje brine o dobrim uslovima rada.

„Rekli smo koje to prednosti ima, šta djeca mogu naučiti, i ono što je najbitnije za one koji ne planiraju upisati fakultet jeste da mogu lako doći do posla jer se u ovoj školi obrazuju djeca čija su zanimanja danas deficitarna na tržištu rada. Općina već nekoliko godina subvencionira prevoz đaka koji putuju u Bosansku Krupu, do sada smo to radili sa procentom od 30 posto za svu djecu, 50 posto za djecu bez jednog roditelja i 100 posto za djecu bez oba roditelja. S obzirom da se broj djece nažalost smanjuje razmislit ćemo da taj procent od naredne školske godine povećamo. I na taj način želimo zadržati djecu u Bosanskoj Krupi, stvoriti kadrove potrebne privrednom sektoru u Bosanskoj Krupi", dodaje načelnik Halitović.

Ono što je interesantno za sve buduće učenike ove škole su svakako i programi stipendiranja. Pomoć ovoj obrazovnoj ustanovi kroz projekte, nabavku opreme i sufinansiranje prevoza učenika i dalje će pružati Općina Bosanska Krupa Krupa, a učenicima u vidu stipendija viši nivoi vlasti, nevladine organizacije i domaće firme.

„U sklopu programa „Herbert Stepic" 80 naših učenika dobiva besplatan prevoz i sendvič, a ove godine smo i sa firmom RENI iz Bosanske Krupe dogovorili da stipendiraju 10 naših učenika završnih razreda, 5 iz mašinske tehničke, 3 zavarivača i 2 instalatera centralnog grijanja, korisnici smo i federalnih programa i tu imamo 20 stipendista, a vrijedi spomenuti i pomoć Općine Bosanska Krupa u subvencioniranju prevoza", objašnjava direktor Kulenović.

Mješovita srednja škola „Safet Krupić" u narednoj školskoj godini prima 200 učenika. Nadaju se da će uspjeti ispuniti upisnu kvotu, da će djeca koja završavaju osnovnu školu prepoznati kvalitet i pogodnosti koje pruža ova škola i da će baš u njoj potražiti priliku za obrazovanje i sticanje željene stručne spreme.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 17 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa