Otvoren dio puta Crkvina: IFAD, Općina Bosanska Krupa i lokalno stanovništvo izdvojili 215 hiljada KM

Danas je presijecanjem vrpce otvorena još jedna dionica puta Crkvina u Bosanskoj Otoci duga 1213 m. Za njenu izgradnju Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD) izdvojio je skoro 120 hiljada, Općina Bosanka Krupa nepunih 70 hiljada i lokalno stanovništvo 26 hiljada KM.

Put za naselje Crkvina posljednji put je rađen prije osam godina. Od četiri dionice završene su tri. Za put na Crkvini od skoro tri kilometra, Fondacija za održivi razvoj OdRaz je uz podršku Općine Bosanska Krupa i lokalnog stanovništva 2009. i 2010. kada su urađene dvije dionice osigurala preko 440 hiljada KM. Sa sredstvima IFAD-a, također uz podršku Općine i stanovništva, sada je okončana još jedna dionica od 1213 m što su s najvećom radošću dočekali upravo mještani ovog kraja.

„Znači nam sve. Nismo imali puta, sada imamo. Sad ćemo živjeti još bolje", kaže jedna od starijih mještanki Emina Kauković.

Zadovoljstvo zbog uspješne realizacije zajedničkog projekta nisu krili ni ostali mještani. Svi smatraju da će im put olakšati životnu skakodnevnicu i povećati sigurnost u saobraćaju.

„Čekali smo dugo ali dočekali da se napravi put, puno će nam značiti, i mojoj i drugoj djeci. Imam sina koji radi i putuje a kćerka ide u školu. Nadam se da će se i ostatak uskoro završiti. Hvala svima na učešću", ističe Jasmina Bajrektarević

Rekonstrukcija i asfaltiranje lokalnih puteva u Bosanskoj Krupi je kontinuiran posao. Svake se godine u tu svrhu iz budžeta izdvajaju i sa viših nivoa vlasti obezbjeđuju vrlo značajna finansijska sredstva. U realizaciji mnogih projekata do sada pomoć su pružili i mještani što lokalna uprava na čelu sa načelnikom Arminom Halitovićem vrednuje na poseban način.

„Značajno učešće u ovom projektu uzelo je i lokalno stanovništvo kojem se ovom prilikom zahvaljujem. Očekujem da će izgradnja puta olakšati život ljudima u mjestu Crkvina u Bosanskoj Otoci. Obavezali smo se da će iduće godine prvi projekt koji budemo radili sa IFAD-om biti posljednja dionica puta", naglašava načelnik Halitović.

Općini Bosanska Krupa IFAD pomaže od 2008. godine. Trenutno se uz njegovu finansijsku podršku radi i put Mustelji – Šabići. Značajan doprinos posljednjih nekoliko godina dao je i za izgradnju puta Priki potok – Konjodor koji dijelom pripada i općini Bužim, zatim za nabavku plastenika kao pomoć poljoprivrednoj proizvodnji i za izgradnju zelene pijace u Bosanskoj Otoci.

„Nadam se da ćemo i u narednom periodu kroz novi projekt IFAD VII koji obuhvata sve lokalne zajednice u USK uključujući i Bosansku Krupu podržati nove infrastrukturne projekte koji baš kao i ovaj vodi povezivanju poljoprivrednih proizvođača iz ruralnih sredina sa prerađivačkim kapacitetima, proizvođača sa centrima mjesnih zajednica, trgovačkim lancima, pijacama gdje mogu prodavati svoje proizvode. Vjerujem da ćemo u saradnji sa lokalnom zajednicom, koja je bila jako dobra moram priznati, podržati čitav niz novih projekata koji se prvenstveno odnose na razvoj i unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje ali i prerađivačke industrije", navodi predstavnik IFAD-a Smail Toromanović.

Svečanosti na Crkvini uz već pomenute zvaničnike i brojne mještane prisustvovali su i predsjedavajuća Općinskog vijeća Bosanska Krupa Elvira Mehić, pojedini vijećnici, te ministar poljoprivrede u Vladi USK Almir Mašinović.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 21 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa