Novoobučenim zavarivačima uručeni certifikati, neki se već zaposlili u bosanskokrupskim firmama

U bosanskokrupskom Centru za podršku poduzetništvu danas su uručeni certifikati licima koja su kroz projekt „Povećanje konkurentnosti radne snage na prostoru općine Bosanska Krupa" prošla besplatnu obuku za zavarivača. Obuku je prošlo 57, a certifikat dobilo 46 osoba. Nekolicina certificiranih već se zaposlila u firmama koje su zbog potrebe za radnom snagom i postale partneri projekta.

Aktivnostima ovog projekta koji je finansirala Evropska unija a implementirala Općina Bosanska Krupa sa partnerima pokušalo se odgovoriti potrebama tržišta rada u Bosanskoj Krupi, posebno u sektoru metala. Prema svemu sudeći, uspjelo se. Ako ništa drugo, o tome svjedoče osobe koje su zahvaljući obuci već zaposlene u domaćim firmama.

„Znači mi ovo previše, radim u „Krupa kabinama" i zadovoljan sam. Nigdje nisam prije radio tako da mi je ovo puno pomoglo", kaže novoobučeni i certificirani zavarivač Zuhdija Handanović.

Zaposlenje i dobre uslove rada očekuju svi koji su obučeni i certificirani. Neki nisu imali sreću da odmah dobiju posao, ali se tome nadaju u skorijoj budućnosti.

„Bilo je dobro na obuci, naučio sam raditi ovaj posao, a certifikat će nadam se značiti i pomoći pri zaposlenju, ako ne ovdje onda vani", ističe Mirza Mehić.

Obuku koja se sastojala od teorijskog i praktičnog dijela provodilo je stručno osoblje Mješovite srednje škole „Safet Krupić" i to na sofisticiranoj opremi za simulaciju zavarivanja i provjeru vara nabavljenoj kroz projekt.

„Sretni smo što smo bili u prilici da pomognemo našim sugrađanima koji do sada nisu mogli naći posao, da organizujemo prekvalifikaciju za zanimanje koje je traženo. Značajan dio njih već radi, možda pola, nadam se da će i ostali vrlo brzo naći zaposlenje i riješiti pitanje egzistencije ovdje u Bosanskoj Krupi", kazao je načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Projektne aktivnosti su unaprijedile i kapacitete Mješovite srednje škole „Safet Krupić", te općinskog Centra za podršku poduzetništvu u Poslovnoj zoni "Pilana" gdje se odvijala obuka. Također, u okviru projekta je završena i analiza zakonskog okvira USK za praktičnu nastavu, te su pripremljene sugestije za poboljšanje ovog okvira i dostavljene nadležnom Ministarstvu obrazovanja, nauke kulture i sporta USK.

Obuke varioca se odvijaju u okviru projekta „Povećanje konkurentnosti radne snage na prostoru općine Bosanska Krupa" koji implementira Općina Bosanska Krupa u saradnji sa PLOD Centrom iz Bihaća, Mješovitom srednjom školom „Safet Krupić"Bosanska Krupa, Službom za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona (USK) – Biro rada Bosanska Krupa, te poduzećima iz Bosanske Krupe: ACMA, Bosankar, Kupa kabine, Novi most i ZAH.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Bosanska Krupa je jedno od 19 uspostavljenih u zemlji u okviru projekta "Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini", koji Europska unija finansira s 4 milijuna eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 27 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa