Obilaskom spomen-obilježja i šehitluka, te svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Bosanskoj Krupi obilježen Dan nezavisnosti BiH

Delegacije Općine Bosanska Krupa, Općinskog vijeća, nekoliko političkih partija i boračkih organizacija, škola, danas su povodom 1. marta – Dana nezavisnosti BiH obišle Centralno spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi i spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci, te šehidska mezarja u Jezerskom i Pištalinama. Kasnije je u bosanskokrupskom Domu kulture održana i svečana sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa.

Na spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi, obilježju u Bosanskoj Otoci, a zatim šehitlucima u Jezerskom i Pištalinama, pred duše svih šehida, boraca Armije Republike BiH, položeno je cvijeće i proučena Fatiha. Na svim tim mjestima danas je po ko zna koji put ukazana zahvalnost za mir u kojem živimo i istaknuto da je to najmanje što možemo učiniti, te da se na taj način uvijek moramo sjećati njihove ogromne žrtve.

Predvečer je u Domu kulture održana i svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnici boračkih organizacija, učenici osnovnih i srednjih škola, građani Bosanske Krupe. U uvodnom dijelu intonirana je himna Bosne i Hercegovine, a nakon toga prisutnima se obratila predsjedavajuća Općinskog vijeća Bosanska Krupa Elvira Mehić. U svom je obraćanju čestitala praznik i govorila o njegovom značaju.

„Budućnost naše države je u povezivanju, razumijevanju i zajedničkom nastojanju da generacijama koje dolaze ostavimo stabilan okvir za napredak, za izgradnju tolerantnog društva u kojem će dijalog i uzajamno poštovanje biti temelj bolje budućnosti za sve nas. Svim građanima Bosne i Hercegovine, a posebno našim sugrađanima, u ime Općinskog vijeća i u svoje ime, čestitam 27. godišnjicu nezavisnosti i neka sve nadolazeće godine budu sretnije i bolje naročito za one na kojima budućnost ostaje, a to su naša djeca", istakla je između ostalog predsjedavajuća OV Elvira Mehić.

Potom se obratio i načelnik Općine Armin Halitović. Podsjetio na historijske činjenice, ali se osvrnuo i na trenutnu situaciju u društvu, općenito doživljaj ovog izuzetno važnog praznika za sve građane BiH.

„Prvi mart treba da bude poseban za sve građane Bosne i Hercegovine ma gdje se nalazili na kugli zemaljskoj. I ako pripadaju različitim etničkim skupinama, kulturama i religijama, 1. marta oni trebaju izražavati jedinstvo u tim različitostima. Tako će nezavisna i samostalna Bosna i Hercegovina izražavati najosnovniji koncept ljudskih prava, prava na život i slobodu. Međutim, ta prava i slobode moraju biti u ravnoteži sa građanskim obavezama, a to su provedba vladavine prava, poštovanje sugrađanina i traženje sopstvene sreće, ali ne ugrožavanjem drugih. Konačno pomirenje građana i naroda u Bosni i Hercegovini je ključno za trajan mir i prosperitet. To je onaj moralni okvir za mir koji podrazumijeva da se iza sebe ostave podjele i krvoproliće, te da se okrene razumijevanju i pomirenju", kazao je u svom govoru načelnik Armin Halitović.

U kulturno-umjetničkom programu na svečanoj sjednici povodom Dana nezavisnosti BiH nastupio je orkestar i horska sekcija Kulturno-umjetničkog društva „Grmeč". Nakon akademije upriličena je i posthumna izložba slika bosanskokrupskog umjetnika, nastavnika Alage Isakovića.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 28 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa