Obilježavanje 26. godišnjice osnivanja IDČ "Faraoni" i Dana specijalnih jedinica 511. slavne bbr.

Povodom 11. aprila, 26. godišnjice osnivanja Izviđačko-diverzantske čete "Faraoni" i Dana specijalnih jedinica 511. slavne bbr., u Bosanskoj Krupi će u četvrtak biti organiziran niz prigodnih aktivnosti.
Obilježavanje Dana „Faraona" i Dana specijalnih jedinica 511. slavne brdske brigade: Izviđačko-diverzantskog voda (IDV) „Parage", 1. bosanskokrupskog bataljona, IDV „Demoni", 2. otočkog bataljona, IDV „Gromovi", 3. bataljona, započet će polaganjem cvijeća na Centralnom šehidskom spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi u 10 sati. Potom će se obići Spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci, šehitluci „Soline" u Jezerskom i „Ometaljka" u Pištalinama te Spomen-soba 511. slavne bbr.
U poslijepodnevnim satima predviđen je zajednički ručak i druženje pripadnika svih proslavljenih jedinica.
Podsjećamo, 11. aprila 1993. godine, naredbom komandanta 511. slavne bbr., formirana je Izviđačko-diverzantska četa koja je dobila ime „Faraoni". Inače, ova jedinica nosila je i tradiciju prve oružane formacije u Bosanskoj Krupi koja je pod okriljem Teritorijalne odbrane formirana 11. aprila 1992. godine.
IDČ „Faraoni" su prošli sva ratišta u zoni odgovornosti 5. korpusa, a na ratnom putu ove čete kroz koju je prošlo više od 200 boraca i starješina poginula su njena 34 pripadnika, 62 su teže ranjena, a gotovo svi su lakše ranjeni. Osmorica „Faraona" su nosioci najvišeg ratnog priznanja - značke „Zlatni ljiljan", a dvojica priznanja „Srebreni štit".

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 14 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa