Načelnik Općine Bosanska Krupa sa predstavnicima NVO i neformalnim grupama mladih potpisao ugovore o su/finansiranju projekata

Između načelnika Armina Halitovića i predstavnika nevladinih organizacija i neformalnih grupa mladih danas su potpisani ugovori o su/finansiranju projekata koji su pristigli putem javnih poziva. Vrijednost projekata, odnosno svih ugovora, jedanaest ispred udruženja i dva ispred neformalnih grupa mladih, iznosi sedamnaest hiljada KM.

Zahvaljujući sredstvima Općine Bosanska Krupa, nevladin sektor ove će godine u lokalnoj zajednici realizirati trinaest projekata u više sfera poput kulture, sporta, obrazovanja, socijalne zaštite. Održat će se tradicionalne manifestacije, radit će se edukativne radionice sa djecom i mladima, ženama, vršiti kontrola nivoa šećera u krvi, uređivati prostor za sport i rekreaciju i još mnogo.

Među udruženjima koja su dobila sredstva je i „Generacije" koje se, kako kaže predsjednica Almira Šertović, bavi socijalnim i obrazovnim inicijativama, te teži da unaprijedi kvalitetu života svih generacija.

„Projekt „Heart inkluzivne radionice" namijenjen je djeci koja su kao i odrasle osobe pod stresom s obzirom na svakodnevne aktivnosti, „heart" radionice će omogućiti da kroz kreativni proces djeca prave samorefleksije, da rade aktivnosti koje ih umiruju i koje im razvijaju sve ono socijalne vještine i samovještine prevlađivanja određenih stresnih situacija. Već od danas krećemo u pripremu za radionice, na direktan rad s djecom, sve planiramo završiti u toku narednog mjeseca", dodaje predsjednica Šertović.

Jedna od oblasti za koju su se mogla dobiti sredstva je i jačanje demokratije, naročito većeg učešća žena i mladih u društvenom životu. Upravo će se time kroz realizaciju projekta „Žena izvan okvira" baviti članovi Sportsko-plesnog kluba „Hypnotic".

„Cilj projekta je unapređenje socijalnih i demokratkih kompetencija, jačanje žene u lokalnoj zajednici i društvu. Projekt se realizuje od mjeseca septembra, trajat će dva mjeseca, na način da će se provoditi radionice plesa za žene pa koristim priliku i pozivam sve da nam se pridruže" ističe predstavnica SPK „Hypnotic" Melita Patković.

Na dva javna poziva, za mlade i za NVO, pristiglo je osamnaest prijava. Prihvaćene su sve aplikacije koje su ispunjavale osnovne uslove. Na taj način, kako ističe načelnik Armin Halitović, želi pružiti priliku svima onima koji žele raditi nešto korisno za društvenu zajednicu.

„Dugi niz godina su mladi i nevladine organizacije briga Općine Bosanska Krupa i tu dobru saradnju i ove smo godine nastavili. Želimo da se kroz ovakve projekte naši ljudi koji su u nevladinom sektoru educiraju, da se mogu pripremiti za vrijeme kada budu značajniji projekti u BiH", dodaje načelnik Halitović.

Osim udruženja „Generacije" i „Hypnotic", sredstva su dobili: Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti – Udruženje dijabetičara; KUD „Grmeč", ŽNK „Željezničar 2011"; Udruženje roditelja djece i mladih sa posebnim potrebama „ADA"; Udruženje „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević"; Udruženje „Dobrovoljno vatrogasno društvo Bosanska Krupa"; Udruženje navijača „Ljuti Krajišnici"; KUD „Mladost"; KK „Feniks", te neformalne grupe pod nazivom „JU MSŠ Safet Krupić" i „Biti mlad – biti aktivan".

Pravo predlaganja projekata imale su sve registrovane nevladine organizacije, udruženja mladih, kao i neformalne grupe mladih sa sjedištem na teritoriji općine Bosanska Krupa, čiji će se projekti realizirati na području Bosanske Krupe u budžetskoj 2019. godini. Aplikanti po objavljenom javnom pozivu mogli su prijaviti jedan ili više projekata. Maksimalan iznos sredstava za (su)finansiranje jednog projekta za sve kategorije iznosio je 1.500,00 KM, dok je maksimalan iznos za nevladinu organizaciju 2.000,00 KM, a udruženja mladih i neformalne grupe mladih 2.500,00 KM.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 18 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa