Novoosnovano društvo DVD „Jezerski“ u posjeti načelniku Arminu Halitoviću

Prošle sedmice je na inicijativu grupe mještana u Jezerskom održana osnivačka skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Jezerski". Izabrano je radno predsjedništvo, usvojeni osnivački akt, statut i poslovnik, a imenovani su i organi društva. Preostala je još registracija kod nadležnog Ministarstva pravosuđa i uprave USK. Prije toga članovi su posjetili načelnika Općine Bosanska Krupa kako bi razgovarali o radu, planovima, eventualnoj podršci organa uprave, prvenstveno u obezbjeđenju prostorija gdje će biti smješteni.

Procjenom ugroženosti od požara i Planom zaštite od požara Općine Bosanska Krupa predviđeno je da na području mjesnih zajednica Jezerski, Mahmić Selo, Pištaline, Perna i Ljusina djeluje najmanje jedna dobrovoljna vatrogasna jedinica. Potrebe su prepoznali mještani i pokrenuli inicijativu za njeno osnivanje. Podršku su dobili od lokalnih vlasti, Profesionalne vatrogasne jedinice Bosanska Krupa, kao i već formiranih dobrovoljnih društava „Bosanska Krupa" i „Otoka".

„Raduje me zaista što su se mještani sami okupili i što ćemo i u ovom dijelu lokalne zajednice imati vatrogasno društvo jer je to ipak neka garancija za sigurnost ljudi i njihove imovine. Podršku će sigurno imati, troškove osnivanja i osnovne troškove rada preuzet će Općina, a obezbijedit ćemo i prostor. To je ono što možemo u ovom trenutku. Nešto opreme su dobili od DVD Bosanska Krupa, nešto ćemo nabaviti. Nadam se da ćemo uskoro zajednički iznaći i rješenje za vozilo jer je bez njega teško, gotovo nemoguće djelovati", kaže načelnik Halitović.

U posljednjih 10 godina Općina Bosanska Krupa je u vatrogasnu mehanizaciju i opremu uložila oko 500 hiljada KM, a broj profesionalnih vatrogasaca sa 6 povećala na 12, što dovoljno govori o namjeri da se unapređuju ove strukture i povećava stepen sigurnosti prvenstveno od požara, a onda i ostalih neželjenih situacija i okolnosti.

Dobrovoljci kažu da su nakon sastanka sa načelnikom Arminom Halitovićem i predsjedavajućom Općinskog vijeća Elvirom Mehić još ohrabreniji i odlučniji, da nisu sumnjali u podršku i da će prvom prilikom koja im se ukaže i stavi u zadatak opravdati svoje postojanje.

U cilju što bržeg ustrojstva i organiziranja dobrovoljne vatrogasne jedinice dogovorene su i aktivnosti na pokretanju obuke 21 kandidata za sticanje zvanja „dobrovoljni vatrogasac". Obuku će provoditi DVD Bosanska Krupa koje je ovlašteno od strane Kantonalne uprave civilne zaštite USK.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 12 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa