Uskoro izgradnja pješačke staze u Govedarnici i završetak izgradnje arapuške ceste

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i direktor Direkcije regionalnih cesta USK Amir Osmančević, u prisustvu saradnika i skupštinske zastupnice Ifete Kadić, potpisali su danas protokol koji se odnosi na izgradnju pješačke staze u Govedarnici, nastavak, odnosno završetak izgradnje arapuške ceste, kao i izgradnju kružnog toka kod Doma zdravlja.

Na regionalnoj cesti od bosanskokrupskog Doma zdravlja do naselja Arapuša ove godine će se realizirati investicioni projekt koji podrazumijeva izgradnju pješačke staze u Govedarnici u dužini od oko 800 m od Doma zdravlja do mosta preko rijeke Krušnice, kao i rekonstrukciju i modernizaciju ceste do naselja Arapuša. Projekt uključuje i izgradnju kružne raskrsnice između Doma zdravlja, Općinskog suda i Parka prijateljstva, međutim ovi se radovi planiraju naredne godine.

Prilikom potpisivanja protokola direktor Osmančević kaže da će proceduru za odabir izvođača radova za arapušku cestu i šetalište pokrenuti za 10-ak dana, te da se shodno tome početak izgradnje očekuje u junu ili julu, a završetak za otprilike dva mjeseca.

Ono što posebno raduje, naročito mještane Arapuše, jeste činjenica da će se realizacijom ovoga projekta rekonstruisati i asfaltirati kompletan makadamski put kojeg još ima oko 1.400 metara. Kilometri loše putne komunikacije, godine rekonstrukcije u šta su sredstva ulagali općinska i kantonalna vlast, ali i lokalno stanovništvo, uskoro bi trebalo postati dio prošlosti.

Općina Bosanska Krupa ovim se protokolom obavezala da će izdati svu potrebnu dokumentaciju i saglasnosti poput urbanističke, pribaviti saglasnosti javnih preduzeća i ustanova, utvrditi javni interes za izgradnju i realizaciju projekta, izdati odobrenje za građenje, obaviti tehnički pregled i izdati upotrebnu dozvolu.

Direkcija regionalnih cesta USK će obezbijediti sredstva za realizaciju projekata, idejni, glavni projekt i elaborat eksproprijacije, obezbijediti sredstva za plaćanje eksproprisanog zemljišta radi provođenja postupka eksproprijacije, obezbijediti sredstva za administrativne troškove, zaključiti ugovor o izvođenju radova i ugovor o stručnom nadzoru.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 20 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa