Dan državnosti BiH u Bosanskoj Krupi: Održana svečana akademija, promocija knjige i izložba ratnih eksponata

U Bosanskoj Krupi danas je na prigodan način obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine. U prijepodnevnim satima upriličen je obilazak spomen-obilježja i šehidskih mezarja, a predvečer je u Domu kulture održana svečana akademija, promocija knjige „Bosanska Krupa u vrijeme austrougarske uprave" i izložba ratnih eksponata.

Obilježavanje Dana državnosti BiH počelo je tradicionalnim obilaskom spomen-obilježja i šehidskih mezarja na prostoru općine Bosanska Krupa. Delegacije Općine, Općinskog vijeća, nekoliko političkih partija i boračkih organizacija obišle su prvo Centralno šehidsko spomen-obilježje, zatim spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci i Jezerskom, a potom šehidska mezarja Soline i Ometaljka. Na svim tim mjestima danas je po ko zna koji put ukazana zahvalnost za mir u kojem živimo i istaknuto da je sjećanje na ogromne žrtve najmanje što moramo činiti.

Predvečer je u Domu kulture održana i svečana akademija kojoj su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnici boračkih organizacija, građani Bosanske Krupe. U uvodnom dijelu intonirana je himna Bosne i Hercegovine, a nakon toga prisutnima se obratila predsjedavajuća u prošlom sazivu Općinskog vijeća Elvira Mehić. Čestitala je praznik i govorila o njegovom značaju.

„Svjesni smo da se dijelovi iz Karabegovićevog referata mogu vidjeti i u današnje vrijeme i danas su prisutne svađe i razmjerice među ljudima podhranjuju se nacionalističke ideje u ljudima da čak možemo i reći da se historija na neki način i ponavlja, kao što je Karabegović rekao prisutne su tzv. antibosanske klike koje bi BiH radije predali svakom nego Bosancima i Hercegovcima. Krajnje je vrijeme da ovu politiku nepovjerenja zamijenimo politikom provjerene ideje antifašizma jer mogli bismo svi skupa propasti ako se politici podvajanja ne suprotstavimo i ne ujedinimo oko zajedničkih ciljeva", kazala je Mehić.

Potom se obratio i načelnik Općine Armin Halitović. Podsjetio na historijske činjenice, ali se osvrnuo i na trenutnu situaciju u društvu, općenito doživljaj ovog izuzetno važnog praznika za sve građane BiH.

„25. novembar se obilježava kao jedan od najvažnijih dana vezanih za antifašističku borbu koja se odvijala i na prostorima naše države, ali i prostorima cijele bivše Jugoslavije. Sve velike bitke koje su vodile partizanske jedinice tokom II svjetskog rata na prostorima bivše Jugoslavije desile su se upravo na prostoru Bosne i Hercegovine. Moramo odati priznanje tada organizovanoj borbi protiv nacizma i fašizma, tadašnjoj Komunističkoj partiji Jugoslavije i Josipu Brozu Titu. U tom su se vremenu dešavale i neke od ključnih političkih stvari koje su, direktno ili indirektno, obilježile Bosnu i Hercegovinu u periodu nakon II svjetskog rata, uključujući i današnje vrijeme", rekao je između ostalog u svom referatu načelnik Halitović.

Nakon svečane akademije upriličena je promocija knjige „Bosanska Krupa u vrijeme austrougarske uprave" autora Asmira Crnkića i Mirze Ahmetbašića, a potom izložba ratne opreme i vojnih eksponata iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995.

Ovogodišnje programske sadržaje u Bosanskoj Krupi povodom 25. novembra - Dana državnosti BiH organizovala je Općina uz podršku Općinskog vijeća, JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje", boračkih organizacija, KUD „Grmeč" i Udruženja mladih „511".

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 16 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa