Otkriveno šehidsko spomen-obilježje u džematu Jezerski – Dijelovi

U džematu Jezerski – Dijelovi otkriveno je šehidsko spomen-obilježje. Na spomen-obilježju ispisana su imena 27 šehida sa ovog područja koji su tokom troipogodišnje agresije na našu domovinu dali svoje živote za slobodu u kojoj danas živimo.

dijelovi1

Otkrivanju spomen-obilježja prisustvovali su uz općinskog načelnika Armina Halitovića i visoki zvaničnici Vlade Unsko-sanskog kantona i bihaćkog muftijstva. Inače, spomen-obilježje je izgrađeno sredstvima džematlija iz džemata Jezerski – Dijelovi, Općine Bosanska Krupa i Ministarstva za pitanja boraca i rattnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona.

U ime džemata Jezerski – Dijelovi prvi se prisutnima obratio imam Begić koji se zahvalio na pruženoj pomoći i istakao važnost obilježavanja ovakvih mjesta i podizanja spomen-obilježja najvećim sinovima Bosne, jer će ona trajno opominjati starije i učiti mlađe o žrtvi koja je data za slobodu Bosne i Hercegovine. Mutavelija u džematu Dijelovi, koji je pokretač ove akcije, izrazio je zahvalnost općinskom načelniku i svim nadležnim službama na brzoj i efikasnoj pomoći prilikom pribavljanja dozvola i saglasnosti, te istakao i značaj džematlija, koji su što prilozima što svojim radom doprinijeli da šehidsko spomen-obilježje bude izgrađeno.

dijelovi2

Prisuntim džematlijama i gostima ovom prilikom obratio se i načelnik Općine Armin Halitović, koji je između ostalog rekao da je naša trajna obaveza čuvanja uspomena na najbolje bosanske sinove koji su spasili bošnjački narod od istrebljenja i da će se trend izgradnje obilježja koja govore o herojskim djelima boraca i starješina 511. Slavne nastaviti. Ovu priliku iskoristio je da 1. septembra na centralni gradski trg pozove sve pripadnike 511. Slavne na svečanost postrojavanja povodom 20 godina od formiranja brigade.

Nakon načelnika Halitovića obratio se i ministar za pitanja boraca u Vladi Unsko-sanskog kantona Mirsad Topčagić i podsjetio da su dani ponosa i slave iza nas, ali da je trajna obaveza čuvanje tradicije i širenje istine o tim danima i da će ministarstvo na čijem je čelu uvijek biti na raspolaganju svim borcima i starješinama slavnog 5. korpusa i svih drugih armijskih jedinica.

Prije samog čina otvaranja velikom broju građana koji su se okupili u Jezerskom obratio se i premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača koji je naglasio da se Bosna i Hercegovina nalazi u teškom vremenu i da manje od 200 kilometara jedan čovjek svakodnevno radi na njenoj razgradnji, ali da u tome sigurno neće uspjeti jer žrtve koje su pale za Bosnu i Hercegovinu obavezuju ako treba da se ponovo za nju borimo svim, pa i onim najtežim sredstvima.

Potom su djeca šehida čija se imena nalaze na spomen-ploči zajedno sa načelnikom Halitovićem, ministrom Topčagićem i premijerom Lipovačom otkrili spomen-obilježje, a bihaćki muftija Hasan ef. Makić je uz obraćanje dao i dovu na ovo spomen-obilježje.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 23 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa