U SUSRET 26.GODIŠNJICI BITKE SVIH BITAKA- BITKE ZA ĆOJLUK

Prije 26 godina borci i starješine 511. slavne, predvođeni komandantom, generalom Mirsadom Sedićem, poslije više od sedam mjeseci krvavih borbi uspjeli su srušiti južni mostobran „Ćojluk" i protjerati agresora s lijeve obale Une.
Prema kasnije zaplijenjenim dokumentima, moglo se saznati da je samo nekoliko dana kasnije, tačnije po završetku operacija u Srebrenici, pravcem preko Ćojluka planirana velika agresorska ofanziva koja je za cilj imala pokoravanje tadašnjeg Bihaćkog okruga. U toj bici za samo nekoliko sati poginulo je 11 pripadnika 511. Slavne, a dva su nestala i kasnije razmijenjena.
U čast velikog herojstva i nadljudskih napora boraca i starješina 511 Sbbr. da se neprijatelj onemogući u svojim planovima Bosanska Krupa svake godine obilježava i podsjeća na važnost slamanja mostobrana Ćojluk. U to ime i ove godine odigrava se 24. po redu Memorijalni malonogometni turnir „Ćojluk 2021" čije je završnica u petak 09.jula, dok će proglašenje pobjednika biti sutradan na samom platou Ćojluka gdje će se i održati program obilježavanje bitke za Ćojluk. Na sami 10 juli, odnosno u subotu, nakon polaganja cvijeća i učenja fatihe na Centralnom spomen obilježju u Bosanskoj Krupi kako svake tako i ove godine učesnici Marša „Stazama 511 Sbbr" uputiće se ka platou brda Ćojluk gdje će se, pored ostalog, prisutnima obratiti svjedoci vremena borbe za opstanak naroda ovoga kraja. Dan kasnije,odnosno 11.jula kada obilježavamo još jednu tužnu godišnjicu genocida u Srebrenici, obavit će se tevhid pred duše šehida 511. Slavne 5. korpusa Armije R BiH na šehitlucima „Ometaljka" u Pištalinama, a bosanskokrupski ladjari organizovat će memorijalni spust lađama od Kapetanovog jezera do Drvenog mosta gdje će se simbolično supstiti i cvijeće u rijeku Unu sa gradskom mosta u centru Bosanske Krupe.
PROTOKOL:
9. JULI (PETAK)
19,00 sati – Finalne utakmice memorijalnog revijalnog malonogometnog turnira
„Ćojluk 2021"- Igralište Idrinovac

10. JULI (SUBOTA)
17,30 sati – Polaganje cvijeća i učenje Fatihe na Centralnom šehidskom spomen-
obilježju i kratko obraćanje
18,00 sati – Polazak marša „Stazama 511. slavne – Ćojluk 2021" na plato
Ćojluka (dolazak učesnika u 19,00 sati)
19,15 sati – Prigodan program uz obraćanje zvanica (plato Ćojluka)
20,30 sati – Zajednička večera i druženje pripadnika 511. slavne bbr. i gostiju

11. JULI (NEDJELJA)
10,00 sati – Tevhid pred duše šehida 511. slavne 5. korpusa Armije R BiH na
šehitlucima „Ometaljka" u Pištalinama
18,30 sati – Memorijalni spust lađama, čamcima i kajacima (od Kapetanovog
jezera do Drvenog mosta)
19,00 sati – Spuštanje cvijeća u Unu sa mosta u Bosanskoj Krupi

Pozivaju se veterani 511. Slavne i svi građani da učešćem u manifestaciji obilježavanja dvadeset šeste godišnjice bitke i velike pobjede na Ćojluku još jednom izrazimo poštovanje prema slavnim junacima 511. Slavne brdske brigade 5. korpusa Armije R BiH uz obavezno poštivanje epidemioloških mjera i preporuka nadležnih.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 18 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa