Postrojavanje 511. slavne bbr. na proslavi 20. rođendana

Proslava 20. godišnjice od formiranja 511. slavne bbr, ove je godine bila mnogo svečanija nego ranije. Organizovano je druženje i postrojavanje preživjelih pripadnika 511. slavne brdske brigade.

54

Centralna manifestacija počela je okupljanjem pripadnika, te dolaskom učesnika marša „Stazama 511. slavne“ iz pravca Jezerskog, Pištalina i Bosanske Otoke. Nakon toga, položeno je cvijeće i proučena Fatiha na Centralnom spomen-obilježju, gdje su uklesana imena svih 503 poginula borca bosanskokrupske općine.

Svečano postrojavanje preživjelih boraca najslavnije brigade i predaja raporta održano je na Trgu Alije Izetbegovića. Za ovu priliku, pripadnici 511. slavne bili su u jednoobraznim bijelim majicama sa grbom najdraže brigade, te datuminama formiranja 511. Brigadu je svečano postrojio general Fadil Hasanagić, jedan od ratnih komandanata, a raport je predao komandantu 5. korpusa, generalu Atifu Dudakoviću.

Svečanom stroju u kojem je bilo više od 1000 pripadnika, prvi se obratio općinski načelnik Armin Halitović. On je u kratkom obraćanju pozdravio sve svoje saborce, zaželio im uspjeh i sreću u daljem životu, šehidima predao rahmet i najavio za slijedeću godinu postrojavanje 511. slavne brdske brigade u Jezerskom, povodom 20. godina od prve smotre ove brigade koja je održana pod komandom rahmetli Mirsada Crnkića.

Ratni komandant 511. slavne Alija Kurtović je u svom obraćanju posebno poručio da borci 511. slavne ne smiju zaboraviti šta su dali za svoju općinu i svoju zemlju i da se moraju osjećati i ponašati kao njeni oslobodioci. Posebno je istakao ulogu dvojice od sedam komandanata 511. slavne – Mirsada Crnkića i Mirsada Sedića koji su ostavili najveći pečat na 511. slavnu.


General Atif Dudaković u nadahnutom govoru istakao je značaj ovakvih okupljanja i poručio svima da i ovaj stroj garantuje opstanak naše domovine na koju kidišu sa svih strana. Istakao je i ulogu političara, boraca i starješina s područja bosanskokrupske općine tokom rata, a posebno u 1993. godini kada se trebalo odbraniti od izdajničkih snaga Fikreta Abdića i njegovih plaćenika, kada su Krupljani prvi stali u odbranu i suprotstavili se autonomaškim pokušajima da i na području bosankokrupske općine posiju sjeme razdora među narodom. Ponovio je još jednom da je 511. slavna bila sav narod Bosanske Krupe i da se s tim malo koja brigada može pohvaliti, te pozvao na jedinstvo i dalju mirnodopsku borbu za evropske principe i evroatlanske integracije koji će samo učvrstiti bosansku državu.

Poslije svečanog postrojavanja uz vojničke specijalitete, grah i gulaš, do dugo u noć trajalo je druženje preživjelih pripadnika 511. slavne bbr. Prigodan program u kojem su trebala učestvovati kulturno-umjetnička društva s prostora Bosanske Krupe zbog nevremena nije održan.

Osim Općine Bosanska Krupa i njenog načelnika Armina Halitovića koji je zajedno s komandantom Alijom Kurtovićem bio na čelu organizacionog odbora, veliki je doprinos dao Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje, portal Krupljani.BA i Radio Bosanska Krupa. Organizaciju obilježavanja Dana 511. slavne svojim prilozima pomogao je i veliki broj privatnih poduzetnika koji će za svoje učešće u podršci organizaciji Dana 511. slavne dobiti posebne zahvalnice.

 

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 26 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa