Počela nastava u novoizgrađenim područnim školama, na Tromeđi i u Baštri

Školsko zvono danas se na prvi dan školske 2012/2013 godine oglasilo prvi put u područnim školama u Baštri i na Tromeđi.32

Škole su građene šest godina, ali je glavnina posla urađena u posljednje dvije godine kada su radovi intenzivirani i naknadno obezbjeđena sva dokumentacija neophodna za dobijanje upotrebne dozvole.

Svečano otvaranje na Tromeđi upriličeno je prije nekoliko dana, a u Baštri je zvanično otvorena danas, u prisustvu djece, roditelja i nastavnog osoblja.

Naselje Baštra udaljeno je od Bosanske Otoke oko 7 kilometara i iz ovog mjesta svakodnevno je do škole u Bosanskoj Otoci na nastavu putovalo više od 100 djece. Izgradnjom nove škole taj broj je sada prepolovljen jer će učenici nižih razreda sada nastavu pohađati u svom mjestu u novoizgrađenom školskom objektu.

Prvi dan nastave bio je prilika i da se priredi svačanost predaje objekta od strane građevinskog odbora Osnovnoj školi „Otoka“ i otvaranje ovog objekta. Poslije obraćanja predsjednika građevinskog odbora, direktorice škole i izaslanika načelnika Općine koji zbog ranije preuzetih obaveza nije mogao prisustvovati svečanosti, objekt su svečanim presjecanjem vrpce otvorili „prvačići“ iz ove škole, a potom i obišli svoje nove učionice.

Ismet Erdić, predsjednik građevinskog odbora za izgradnju škole u Baštri ovom prilikom je rekao da je škola započeta 8. septembra 2006. godine i da je bio težak i mukotrpan put do njenog završetka, ali da je uz pomoć lokalne zajednice, Općine Bosanska Krupa na čelu sa načelnikom Arminom Halitovićem i Ministarstva obrazovanja otkad je na njegovom čelu ministar Jurić posao priveden kraju. Sada su prema njegovim riječima svi zadovoljni, a ovom prilikom posebno se zahvalio i onim velikim, ali i malim donatorima koji su na bilo koji način doprinijeli izgradnji škole.

Područna škola u Baštri sada će funkcionisati kao područna škole Osnovne škole „Otoka“. U njoj će biti odjeljenja učenika od prvog do četvrtog razreda. Direktorica OŠ „Otoka“ Azra Suljić ističe kako će za djecu ovog upisnog područja biti znatno olakšano školovanje i da će u školu sada ići 42 učenika, ali da se očekuje i povratak djece koja nastavu pohađaju u susjednoj općini, u naselju Čava.

Najsretnija otvaranjem nove škole sigurno su djeca, a najzadovoljniji njihovi roditelji kojima će sada školovanje djece manjeg uzrasta biti znatno lakše i jeftinije. U osnovnoj školi Baštra u narednoj školskoj godini radit će tri nastavnika razredne nastave, a kako se u narednim godinama bude povećavao broj učenika tako će rasti i broj predavača, odnosno zaposlenog osoblja u ovom objektu.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 17 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa