Nastavak radova na izgradnji puta prema Arapuši

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović ugostio je danas delegaciju Vlade USK predvođenu premijerom Hamdijom Lipovačom, te direktora Direkcije regionalnih cesta USK Amela Alagića.

3 9fcec

Zajedno s premijerom bili su i četiri ministra kantonalne Vlade, Šefik Smlatić, Redžo Kurbegović, Amir Murić i Amir Džajić. Povod dolaska bio je zvaničan početak daljnjih radova na asfaltiranju puta u pravcu Arapuše od središta općine.

Naime, sredstvima Vlade USK, u narednim danima, radit će se oko 1000 m puta.

„Danas krećemo u radove koji su ugovoreni u vrijednosti od 170 hiljada maraka. Na oko 300 metara će se izvršiti postavljanje asflatnog zastora, a na 670 metara će se izvršiti probijanje saobraćajnice. Vjerujemo da ćemo do kraja septembra završiti veći dio radova, tako da bismo već u proljeće krenuli s nastavkom i stavljanjem kolovoza na ovom dijelu na kojem će se izvršiti probijanje nove trase“, naglašava direktor Direkcije regionalnih cesta USK Amel Alagić.


„Mi moramo raditi na tome da se sistemski završi priča oko infrastrukture na našem kantonu i to vidim na način da ćemo iz nekih evropskih banaka uzeti povoljne aranžmane za ovaj kanton i u naredne dvije godine, znači do 2014. kada nam ističe, da kažem, zelena karta koju su nam dali građani za ove pozicije, ostavimo iza sebe rehabilitirane, završene regionalne ceste tako da više nema onog cjepkanja po 500 m, 1 kilometar itd“, ističe premijer Lipovača.

Inače, Općina Bosanska Krupa je, bez obzira što nije njena primarna obaveza, već uložila značajna sredstva za put dug oko 1500 m.

Općina Bosanska Krupa će kao i do sada dati doprinos. Mi smo iz svojih sredstava jedno vrijeme, koliko smo mogli, asfaltirali određene dionice, međutim sada smo mi u nekim drugim projektima koji su bitni za sami razvoj općine. U prilog tome, reći ću da u Bosanskoj Krupi ove godine ima oko 15 miliona maraka investicija privatnog sektora u Poslovnoj zoni Pilani i na drugim mjestima gdje smo stvorili ambijent za razvoj“, kaže načelnik Halitović.

Put prema Arapuši je jedini regionalni makadamski put na prostoru općine Bosanska Krupa.    U njoj trenutno živi oko 250 stanovnika, čiji je broj za razliku od onog prije 15-ak godina, kada se desio masovni povratak, znatno manji. Najveći razlog zbog kojeg Arapušani napuštaju svoje rodno mjesto, kako kažu, je makadamski put kojim svakodnevno moraju saobraćati do središta općine. Zahvaljujući načelniku Halitoviću, direktoru Alagiću i naravno Vladi USK, to u skorijoj budućnosti neće biti slučaj.

Asfaltiranje puta prema Arapuši je od iznimnog značaja, naročito za razvoj vjerskog turizma, jer je u ovom mjestu rođen prvi bosanski Reis-ul-ulema Džemaludin ef. Čaušević. Osim toga, povezivanjem Arapuše sa Bosanskom Krupom asfaltnim putem znatno se skraćuje put prema Sanskom Mostu i Bosanskom Novom i sigurno je da bi se najprometnije magistralne saobraćajnice na USK završetkom ovog puta znatno rasteretile.

Mještani Arapuše na kraju ističu zadovoljstvo što je put stavljen među prioritete Vlade, Direkcije i Općine, što će se kontinuirano graditi dalje, odnosno što će se sredstva za izgradnju regionalnih puteva u općini usmjeriti na njegovu izgradnju. Mještani Arapuše svakako i očekuju da će dinamika izgradnje puta biti brža te da će uskoro konačno imati asfaltiran put do središta općine Bosanska Krupa.

 

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 24 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa