Na 32. Unskim lađarima u Bosanskoj Krupi najveći broj učesnika u posljednih nekoliko godina

Završeni su 32. Unski lađari, tradicionalna bosanskokrupska manifestacija. Program ovogodišnjih Unskih lađara bio je podijeljen na dva dana, u petak 13. i subotu 14. jula.

IMG 2640 f1eef

Prvog dana održana je utrka tradicionalnim lađama gdje su prva tri mjesta uzele već provjerene i iskusne vesle. Prvo mjesto pripalo je ekipi „Dido 2“, drugo mjesto osvojila je ekipa „Dido 1“, dok je treće mjesto pripalo ekipi „Auto BH - Komerc“. Nakon utrke tradicionalnim lađama, održana je i trka na kronometar između dva mosta, željeznog i drvenog, nakon čega su dobijene startne pozicije za glavnu trku održanu u subotu 14. jula. Prije glavne utrke takmičili su se i kadeti, ne mlađi od 16 godina. Tako je prvo mjesto pripalo ekipi „Pisak“, drugo mjesto osvojila je ekipa „Smrča“, a treće mjesto pripalo je ekipi „Vučko“.

Vrlo uzbudljiva završnica odigrala se u Glavnoj utrci koja je vožena na stazi dugoj oko 5,5 km, odnosno od Crnog jezera do drvenih mostova u Bosanskoj Krupi, gdje je ekipa „Dido 1“ bila brža i pobijedila za otprilike dužinu lađe. Ovoj ekipi koju su činili: Denis Karaibrahimović, Indir Palić, Ale Hukanović, Admir Bužimkić i vođa posade Nesud Karaibrahimović, pripali su pehari, medalje, novčana nagrada od 1000 KM, te prelazni pehar koji je već peti put zaredom u njihovim rukama. Drugoplasirana je bila ekipa „Dido 2“ kojoj je osim pehara i medalja pripala novčana nagrada od 600 KM, a trećeplasirana ekipa „Smrča“ sa osvojenih 400 KM.

Naravno, osim medalja i pehara, novčane nagrade su uručene za prva tri mjesta u svim utrkama, i to u iznosu od 100, 200 i 300 KM.

 

Jučer u predvečerje održani su i skokovi sa drvenog mosta, “Prve laste Une”. Najbolji je bio Dževad Alagić, drugo mjesto je osvojio Hasan Kurtović, a treće Adnan Delić. Za skakače su bile obezbijeđene novčane nagrade u iznosu od 50, 100 i 200 KM.

 

Najstarijoj ekipi, SSRI 511, načelnik je uručio suvenir unske lađe, koju je izradio stari majstor Himzo Bužimkić.

 

Sponzor manifestacije bila je Karlovačka pivovara, dok je generalni pokrovitelj ovogodišnjih 32. Unskih lađara bio načelnik Općine Armin Halitović. Portal Krupljani.BA i Radio Bosanska Krupa bili su medijski pokrovitelji cijelog događaja.

 

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 23 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa