Forum mladih SDP Bosanska Krupa uspješno obavio akciju čišćenja

Na inicijativu Udruženja građana „Ruke“ iz Sarajeva, pokrenuta je i u nedjelju održana akcija čišćenja Bosne i Hercegovine pod nazivom „Let's Do It“. U akciju se uključio i Forum mladih Socijaldemokratske partije Bosanska Krupa.10 32d16

Članovi Foruma mladih SDP Bosanska Krupa dan su proveli u krugu Druge osnovne škole i Opće gimnazije, očistili zaraslo šiblje i otpad, te uspješno obavili akciju u kojoj je učestvovalo još na desetine hiljada ljudi u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Prema podacima organizatora, na prostoru države se okupilo više od 35.000 volontera, te je prikupljeno više od 40.000 vreća smeća. Osim toga, ostvareni su i ostali ciljevi: napravljen upotpunjeni registar ilegalnih deponija na prostoru Bosne i Hercegovine, podignuta ekološka svijest građana ove države, napravljen funkcionalan network nevladinog i vladinog sektora, privrednih subjekata i građanstva, škola, fakulteta, akademske zajednice, medija i drugih subjekata, te međunarodnih institucija.

Inače, cilj akcije je čišćenje ilegalnih deponija smeća u BiH u jednom danu. Akcija „Let's Do It Estonia 2008“ prvi je put realizovana u Estoniji gdje je učestvovalo 50 hiljada volontera, dok je 2010. godine u Sloveniji u istoj akciji bilo 270 hiljada volontera.

Na osnovu iskustava iz Estonije i Slovenije, ovu akciju je prošle godine uspješno provelo još 17 zemalja u svijetu. Ove godine, 2012., provela se globalna akcija čišćenja cijele planete od ilegalnih deponija smeća u kojoj je po prvi put učestvovala i Bosna i Hercegovina.

Akcija je na entitetskom nivou podržana od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a koordinator iste na nivou Unsko-sanskog kantona bilo je Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline zajedno s predstavnicima „Let's Do It“ timova.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 17 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa