Bosanska Krupa uskoro članica programa „Omladinske banke BiH“

Fondacija Mozaik u Bosanskoj Krupi prezentovala je program „Omladinske banke BiH“ koja ima za cilj povećanje učešća mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka. Osim toga, pruža i podršku aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih.

2 fb803

Omladinskim bankama upravljaju odbori sastavljeni od deset članova, mladi od 15 do 30 godina, izabrani na javnom pozivu i edukovani da vode program malih grantova koji direktno podržavaju jačanje povjerenja i saradnju mladih, te njihove projekte većinom u ruralnim sredinama.

Kako se moglo čuti, uslovi za učešće su spremnost na trogodišnje partnerstvo sa Fondacijom Mozaik na uspostavljanju i razvoju programa Omladinske banke, zatim multietničnost općine koja ima do 50 hiljada stanovnika, postojanje strategije za mlade ili strategija u procesu izrade, planirana sredstva u iznosu od 20 hiljada maraka za trogodišnji period za fond Omladinske banke, službenika koji se bavi i pitanjima mladih, što Općina Bosanska Krupa sve ima.

Interes za saradnju također postoji, i od strane Fondacije Mozaik i Općine Bosanska Krupa, što znači da predstoji potpisivanje memoranduma, a nakon toga i realizacija aktivnosti na uspostavljanju saradnje, što se očekuje već krajem idućeg mjeseca.

Od februara 2008. do decembra 2011. godine, Fondacija Mozaik je osnovala i razvijala program 17 Omladinskih banaka uz podršku donatora Irske razvojne agencije, Fondacije Sjeverne Irske, Balkanskog fonda za demokratiju, Nacionalne zaklade za demokratiju, Američke agencije za međunarodni razvoj i u partnerstvu sa više općina.

Od 2008. do 2011. godine, Omladinske banke u 17 opština/općina odobrile su 416 projekata mladih ukupne vrijednosti 1.609.308 KM. Sredstva za realizaciju projekata obezbijedili su Fondacija Mozaik iz sredstava donatora, partnerske opštine/općine i mladi u zajednicama kroz mobilizaciju lokalnih resursa. Svi projekti su realizovani zahvaljujući radu 5.962 volontera koji su uložili 102.132 volonterskih kako bi doprinijeli poboljšanju društvenog i ekonomskog života u svojim zajednicama. Čak 216.939 osoba imalo je koristi od realizacije ovih projekata.

U periodu 2012.-2014. godine, Fondacija Mozaik će razvijati program Omladinske banke uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i u partnerstvu sa 32 opštine/općine. Među njima će biti i Bosanska Krupa.

U periodu 2012.-2014. godine, 32 Omladinske banke podržaće oko 600-800 projekata mladih, uglavnom u ruralnim sredinama, u ukupnoj vrijednosti oko 2.500.000 KM, za koje će sredstva obezbijediti Fondacija Mozaik iz sredstava USAID-a i vlastitih izvora, 32 partnerske opštine/općine i neformalne grupe mladih u svojim zajednicama kroz mobilizaciju lokalnih resursa.

1 3cb10

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 21 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa