Delegacija grupacije SIAC iz Italije u posjeti općini Bosanska Krupa

Proširuje se preduzeće “Krupa –kabine“, zapošljavaju novi radnici, a na pomolu je i nova firma - lakirnica

1 2c5f1

Tri miliona eura novih stranih ulaganja, izgradnja hale od skoro šest hiljada kvadratnih metara i zaposlenje oko 180 novih radnika u Bosanskoj Krupi, rezultat je višemjesečnih razgovora vođenih između općinskog načelnika Armina Halitovića, generalnog direktora grupacije SIAC iz Italije Giacinta Taiocchia i direktora preduzeća “Krupa –kabine“ Seada Mujagića, koje djeluje u okviru grupacije.

U narednim danima počinje izgradnja, a za šest mjeseci će biti završena savremena proizvodna hala, koja će postojeće kapacitete preduzeća “Krupa –kabine“, koje se inače bavi proizvodnjom kabina za radne strojeve i drugih proizvoda neophodnih za poljoprivredu i građevinarstvo, znatno povećati, a Bosanskoj Krupi i njenim stanovnicima obezbijediti nova radna mjesta.

Prilikom posjete Kabinetu načelnika Armina Halitovića, vlasnik grupacije SIAC Lorezelli Mauro je istakao kako u Bosanskoj Krupi postoji dobra volja za saradnju i da slobodno mogu nastaviti s poslom koji su zamislili. Kažu da od preduzeća „Krupa-kabine“ žele napraviti kompaniju SIAC koja će imati dobre i zdrave radnike. Dodaje kako je prvi korak već napravljen, a da je ovaj dolazak u svrhu stabilizacije planova.2 2e478

U velikoj mjeri planiraju povećati proizvodnju i u Bosanskoj Krupi stvoriti kapacitet i uslove kakvi trenutno postoje u Kini, Brazilu i Indiji gdje imaju sjedišta. Osim toga, jasno i odlučno izražavaju spremnost da pomognu organu uprave u izgradnji i adaptaciji škola i dječijih obdaništa.

Investitori su značajan dio posla iz Italije i Slovenije već prebacili u Bosnu i Hercegovinu, odnosno u Bosansku Krupu. U narednom periodu će prebaciti većinu posla, što znači da će se stvoriti potreba za dodatnom radnom snagom. Naglašavaju da će se sve okončati u roku od šest mjeseci, a da će nakon što krene proizvodnja, ozbiljno razmišljati o izgradnji nove firme, lakirnice, koja će biti još većeg kapaciteta od „Krupa-kabina“.

Načelnik Armin Halitović nije krio oduševljenje kada je čuo ozbiljne namjere investitora. Kaže da ga ohrabruje što će se u narednih šest mjeseci u Bosansku Krupu uložiti još oko tri miliona eura i zaposliti građani, Krupljani, ali da ga još više ohrabruju planovi za izgranju nove firme, tj. lakirnice. Dodaje da je to, pored već 15 miliona uloženih u privatni sektor u posljednjih nekoliko mjeseci u Poslovnoj zoni Pilana i druge proizvodne objekte, zaista ogromna cifra, odnosno garancija za bolji životni ambijent u gradu. Posebno na kraju naglašava da volja za saradnju s njegove strane postoji, te da će se lično založiti za to da investitori u rekordnom roku dobiju sve što im je potrebno.

Inače, Općina Bosanska Krupa je svim ulagačima omogućila oslobađanje taksa i naknada ukoliko se radi o izgradnji proizvodnih objekata, te mnoge olakšice ako se upošljava veći broj radnika u novoizgrađenim pogonima.

Izvođenje radova na novim proizvodnim objektima počinje u narednim danima, a rok za završetak je kraj januara iduće godine.

3 0d4aa

 

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 29 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa