Završeni radovi na asfaltiranju prilaznih puteva i samog središta naselja Ostružnica

U mjesnoj zajednici Ostružnica u općini Bosanska Krupa upriličena je svečanost povodom završetka radova na asfaltiranju prilaznih puteva i samog središta ovog naselja koje je u posljednjih nekoliko godina u potpunosti promijenilo svoj izgled.

4 69267

Radi se o povratničkom naselju u kojem je sve i jedna kuća u toku rata bila potpuno uništena i zapaljena. Na Ostružnicu je povratak stopostotan i u svoje prijeratne domove se vratilo više od 300 porodica.

Naselje Ostružnica udaljeno je od Bosanske Krupe nešto manje od pet kilometara i sada spada u kategoriju prigradskih naselja sa potpuno riješenim osnovnim infrastrukturnim objektima. Poslije elektrifikacije,vodovoda, telefona i interneta, mještani Ostružnice za kraj su ostavili asfaltiranje samog središta svog mjesta i za to izdvojili više od 63.000 maraka. Partner u ovom poslu bila im je Općina Bosanska Krupa koja je izdvojila dvostruko veću sumu pa je sada na Ostružnici asfalt došao pred svaku kuću. Obraćajući se skupu predsjednik građevinskog odbora Izet Balkić je uputio riječi zahvale svima koji su doprinijeli da se put završi, a posebno je istakao ulogu načelnika Halitovića koji je pravovremeno reagovao na njihov prijedlog i kasnije ih požurivao da izvrše svoje obaveze kako bi put bio završen.

Svečanost otvora novosagrađenog puta organizovana je za sve mještane Ostružnice koji su za ovu priliku i svoju veliku radost pozvali i veliki broj svojih rođaka, prijatelja i gostiju iz svih općina Unsko-sanskog kantona. Put su svečano otvorili Dževad Rekić koji je bio najizdašniji donator i općinski načelnik Armin Halitović koji je prije dvije godine prihvatio inicijativu građevinskog odbora i potrudio se da Općina Bosanska Krupa izdvoji oko 130 000 konvertibilnih maraka kako bi se projekt u potpunosti zaokružio i kako bi Ostružnica poprimila sve atribute koje ima i gradska sredina. Obraćajući se velikom broju prisutnih, načelnik Armin Halitović je rekao da je Ostružnica najbolji primjer kako se voli svoje mjesto i istakao da je obaveza Općine bila da pomogne ovaj i sve druge projekte jer su se stanovnici Ostružnice prvo vratili u svoje domove pa tek onda počeli tražiti ono što im pripada. Podsjetio je da je u protekle tri godine riješeno vodosnabdijevanje, napajanje električnom energijom, telefonija, a da su slijedeći zadaci prostorije za mjesnu zajednicu i mlade, te školsko i dječije igralište.

Poslije svečanog otvaranja puta i obilaska cijelog mjesta proučena je Fatiha na šehidskom spomen-obilježju kao zahvalnost i spomen na sve koji su za slobodu Bosne i Hercegovine dali svoj život, a potom se na Ostružnici slavilo do dugo u noć uz kulturno-umjetničko drušvo Grmeč i poznate vokalne soliste sa područja Unsko-sanskog kantona.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 19 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa