Božićni prijem za pravoslavne vjernike kod načelnika Armina Halitovića

Pravoslavni Božić, koji se inače obilježava i slavi 7. januara, najveći je pravoslavni praznik.

bozicc 5868c

Za njega su vezani mnogi običaji koji vrijeme od nekoliko sedmica oko Božića čine najsvečanijim periodom u cijeloj kalendarskoj godini. Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, priredio je prijem za svoje sugrađane, pravoslavne vjernike koji Božić slave po julijanskom kalendaru.

Uz riječi dobrodošlice i čestitke za najveći blagdan Božić, načelnik Halitović je govorio o stoljetnom suživotu Bošnjaka, Hrvata i Srba na ovim prostorima i izrazio nadu da će u budućnosti tog suživota biti još više.

Svečanosti u povodu pravoslavnog Božića, na području bosanskokrupske općine, započet će već u nedjelju, na Badnji dan, kada će kočije sa Badnjakom – hrastovim drvcetom, u pratnji pravoslavnog sveštenika održati božićne službe u Jasenici, Suvaji, Vranjskoj, Radiću i Ivanjskoj.

U svim ovim mjesnim područjima u toku poslijeratnog perioda obnovljeni su vjerski objekti, izuzev u Suvaji, gdje se osvećenje crkve planira za početak juna mjeseca. Tako bi, na bosanskokrupskoj općini, ostala nerekonstruisana jedino crkva u Petrovićima, koja s obzirom na svoj način gradnje i starinu, osim vjerskog, ima i kulturno-historijski značaj.

Na sam dan pravoslavnog Božića u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Bosanskoj Krupi biće služena i sveta liturgija, kao centralni događaj obilježavanja Božića na bosanskokrupskoj općini, u organizaciji Srpske pravoslavne parohije Bosanska Krupa i protujereja Karađorđa Derajića.

Posjeta načelniku Halitoviću bila je prilika i da se zajedno prisjete nekih prošlih vremena, druženja s proslava Božića. Zbog toga je i na današnjem prijemu vladala opuštena praznična atmosfera. Naravno, vjernici su se zahvalili na prijemu i izrazili zadovoljstvo što prvi čovjek grada vodi brigu o njima. Nadaju se i tome da će se ovakva praksa nastaviti. 

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 13 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa