Održana centralna javna rasprava o Nacrtu budžeta Općine Bosanska Krupa za 2013. godinu

Na današnjoj centralnoj javnoj raspravi o Nacrtu budžeta Općine Bosanska Krupa za 2013. godinu prisustvovali su brojni građani, predsjednici mjesnih zajednica i općinski vijećnici Bosanske Krupe.

javna rasprava c1525

Za razliku od ranijih godina, rasprava je trajala znatno kraće, sa učešćem tek nekolicine diskutanata.

Na početku rasprave koju su vodili predsjednik Komisije za statut i propise Hamdija Ćehajić, predsjedavajući Općinskog vijeća Tahir Nuhić i sekretar Sead Gorinjac, svim prisutnima se obratila šefica Službe za financije, budžet i računovodstvo Sadika Halitović. Ukratko je predstavila dokument, osim toga kako je isti pripremljen uz pomoć načelnika Armina Halitovića, istakla da Nacrt budžeta za 2013. godinu iznosi 6.366.380,00 KM, da je za oko 11% manji od prošlogodišnjeg, te da je rezultat realnih mogućnosti i potreba, kako organa uprave, tako i svih građana općine Bosanska Krupa. Kako kaže, najbitnija stvar je da budžet nije „prenapuhan“, odnosno da je ostvariv, što je ustvari i bila vodilja pri njegovoj izradi.

Isto mišljenje je ranije iznio i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović. Naglasio je da od budžeta ne želi praviti „knjigu želja“ da bi zadovoljio nečije prevelike i nerealne ambicije, već zaista realan dokument, sveobuhvatan budžet koji će se, kao i svaki put do sada, realizirati maksimalno.

Jedno od pitanja na raspravi bilo je i zašto u Nacrtu nisu prikazana sredstva viših nivoa vlasti i organizacija. Predsjednik Komisije za statut i propise jasno je obrazložio i rekao kako je prikazano samo ono čime će se sigurno moći raspolagati, a ne ono što će možda biti raspoloživo i ono za šta se ne znaju ni približne cifre.

Za govornicom su bili i pojedini vijećnici, te predsjednici mjesnih zajednica. Usmeno su podnijeli prijedloge za izmjenu određenih stavki, smanjenje ili povećanje visine grantova za infrastrukturu, prevoz učenika, pojedine ustanove itd. Do centralne javne rasprave pristiglo je 16 prijedloga za izmjenu Nacrta budžeta za 2013. godinu.

Svi prijedlozi će biti razmatrani od strane općinskog načelnika i nadležne službe, detaljno o prihvatanju ili neprihvatanju obrazloženi, te zajedno s Prijedlogom budžeta za 2013. godinu upućeni na narednu sjednicu Općinskog vijeća.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 15 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa