Potpisani ugovori u sklopu Programa sufinansiranja samozapošljavanja i zapošljavanja u poljoprivredi

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje osiguralo tri miliona KM i početkom novembra prošle godine raspisalo javni poziv za realizaciju Programa sufinansiranja samozapošljavanja i zapošljavanja u poljoprivredi 2015.

Od 527 poljoprivrednika, koji se u evidenciji Službe za zapošljavanje FBiH vode kao nezaposlene osobe, a koji su ispunili utvrđene kriterije, šesnaest je iz Bosanske Krupe. S njima su danas i potpisani ugovori čime počinje praktična implementacija programa.

"Zahvaljujući ovom Programu poljoprivredna proizvodnja se počinje uvoditi u sistem, bez kojeg nema ni sistemske proizvodnje niti konkretnih planova, poticaja, razvojnih programa itd. Poljoprivrednici na ovaj način ulaze u radni odnos i imaju mogućnost ostvarenja penzije. Država više neće prihvatati politiku da ona potiče i daje sredstva a da se od toga ne vraća ništa. Na ovaj način korist je obostrana, i za državu i proizvođača", kaže direktor Službe za zapošljavanje USK Rifat Dolić.

U skladu s Programom, Zavod će iz zajedničkih sredstava tim korisnicima mjesečno isplaćivati/refundirati poticajna sredstva u visini od 100 posto iznosa obaveznih doprinosa prvih 12 mjeseci (I godina), u visini od 50 posto iznosa obaveznih doprinosa u periodu od 13 do 24 mjeseca (II godina), u visini od 50 posto iznosa obaveznih doprinosa u periodu od 25 do 36 mjeseci (III godina), te u visini od 75 posto iznosa obaveznih doprinosa u II i III godini u slučajevima gdje su kandidati žene ili mlade osobe do 35 godina.

Osim toga, fizičkim osobama, odnosno novoregistriranim poljoprivrednim obrtima, iz sredstava Zavoda bit će sufinansirani i neophodni troškovi pokretanja djelatnosti (troškovi registracije, ljekarskog uvjerenja, taksa, oprema/sredstva za rad i slično) u iznosu od 200 KM, a bit će isplaćeni po izvršenom pravdanju utrošenih sredstava uz isplatu prvog dijela mjesečne refundacije.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 9 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa