Poziv građanima za učešće u obilježavanju 25. godišnjice polaganja prve zakletve TO BiH Bosanska Krupa

Pozivaju se porodice poginulih boraca, pripadnici 511. slavne bbr., boračke organizacije, ustanove i preduzeća, političke partije, druge nevladine organizacije, svi građani, da uzmu učešće u obilježavanju 25. godišnjice polaganja prve zakletve TO BiH Bosanska Krupa.

Tim povodom, u utorak i srijedu (6. i 7. juna) bit će upriličeno više programskih aktivnosti poput historijskog šasa, memorijalnog marša, tevhida, ali i polaganje kamena temeljca za šehidsko spomen-obilježje u Jezerskom.

Protokol obilježavanja:

6. juni (utorak)
7.30 – 8.00 sati – Okupljanje ispred Osnovne škole „Jezerski"
8.00 – 8.30 sati – Historijski sat (na starom školskom igralištu) i polaganje kamena temeljca za šehidsko spomen-obilježje
8.30 sati – Polazak autobusima na šehitluke „Ometaljka"
9.00 – 11.00 sati – Memorijalni marš (šehitluci „Ometaljka" Jezerski - šehitluci „Soline" Pištaline – Jezerski)

7. juni (srijeda)
17.20 – 18.00 sati – Tevhid šehidima u džamiji džemata Hafizovići, Jezerski (poslije ikindije namaza)

Pozivaju se građani da prisustviju aktivnostima i na taj način daju nemjerljiv doprinos u obilježavanju historijskog čina. Teritorijalna odbrana Bosanska Krupa prva je vojno organizirana formacija koja se stavila na raspolaganje za zaštitu domovine Bosne i Hercegovine početkom agresije u proljeće i ljeto 1992. godine. Zakletva je održana ispred Osnovne škole „Jezerski" na gornjem igralištu, i to u dva dana zbog smjena koje su morale da drže borbenu liniju. Vojnici koji su tada položili zakletvu kasnije su bili pripadnici 111., odnosno 511. slavne brdske brigade koja je u saradnji s ostalim brigadama 5. korpusa odigrala ključnu ulogu u očuvanju bošnjačko-muslimanskog identiteta na ovim prostorima.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 60 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa