Obilježena 25. godišnjica polaganja prve zakletve TO BiH Bosanska Krupa

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Jezerski" i ove se godine na prigodan način obilježava godišnjica polaganja prve zakletve TO RBiH u Bosanskoj Krupi, dvadeset peta po redu. Danas je na mjestu polaganja zakletve održan historijski čas i položen kamen temeljac za šehidsko spomen-obilježje u Jezerskom, upriličen memorijalni marš od šehitluka „Soline" do šehitluka „Ometaljka", a sutra će se šehidima poslije ikindije namaza u džamiji džemata Hafizovići proučiti tevhid.

 

Nakon okupljanja ispred Osnovne škole „Jezerski", svim prisutnim, borcima, predstavnicima vlasti, boračkih organizacija, učenicima, obratio se ratni starješina 511. slavne bbr. Đemaludin Čaušević i govorio o događajima iz vremena prve zakletve, strahovima koji učenici nisu ni doživjeli, borbi za povratak svojim kućama, doprinosu i pomoći koju su u ratu davali mještani Jezerskog, Pištalina, Mahmić Sela, ali i značaju slobode u kojoj živimo.

Potom su načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, ratne starješine 511. slavne bbr. Husein Ramić i Husnija Avdagić i predsjednik OORVI Ekrem Oraščanin položili kamen temeljac za izgradnju spomen-obilježja šehidima u Jezerskom.

Poslije učenja Fatihe pred duše poginulih pripadnika TO i Armije RBiH u Pištalinama, kolona maratonaca krenula je u Jezerski. Tamo je također na platou šehitluka, ali i na turbetu ratnog komandanta 511. slavne bbr. pukovnika Mirsada Crnkića proučena Fatiha.

Teritorijalna odbrana Bosanska Krupa prva je vojno organizirana formacija koja se stavila na raspolaganje za zaštitu domovine Bosne i Hercegovine početkom agresije u proljeće i ljeto 1992. godine. Zakletva je održana ispred Osnovne škole "Jezerski" na gornjem igralištu, i to u dva dana zbog smjena koje su morale da drže borbenu liniju. Vojnici koji su tada položili zakletvu kasnije su bili pripadnici 111., odnosno 511. slavne brdske brigade koja je u saradnji s ostalim brigadama 5. korpusa odigrala ključnu ulogu u očuvanju bošnjačko-muslimanskog identiteta na ovim prostorima.

 

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 34 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa