Izlijevanje kanalizacije na javni put u Prvomajskoj ulici uskoro dio prošlosti: Potpisan ugovor za izgradnju kolektora vrijedan 52 hiljada KM

Neugodni mirisi i prijetnja od zaraze zbog izlijevanja fekalnih voda na javni put u dijelu Prvomajske ulice u Bosanskoj Krupi uskoro će, nakon više od dvadeset godina, na ogromnu radost 60-ak stanovnika biti dio prošlosti. Naime, između načelnika Općine Armina Halitovića i direktorice firme BC-Gradnja Fahire Bešić potpisan je ugovor za sanaciju kanalizacije vrijedan skoro 52 hiljade KM.

Nepostojanje adekvatne kanalizacione sheme godinama stanovnicima Prvomajske ulice pravi strahoviti problem. Kanalizacija se izlijeva na put i doslovno teče pored kuća što stvara vrlo neugodne mirise i što je gore prijeti zarazom. Gusto naseljeno područje i prisustvo većeg broja djece činjenica je koja ovaj problem dodatno usložnjava.

Zbog svega ovoga, Općina Bosanska Krupa je odlučila stati u kraj ovom problemu i izgraditi kolektor koji će na adekvatan način prikupljati i odvoditi otpadne vode. To su sa oduševljenjem prihvatili stanovnici koji i sami dugi niz godina asfaltirajući i gradeći podzide pokušavaju naći rješenje.

„Mi se sa ovim problemom bočimo od poslije rata. Pokušavali smo riješiti problem, međutim nismo ništa postigli. Postoje ljudi koji su uložili mnogo novca, a sve uzalud. Vjerujte da su moji štenci uginuli zbog ove vode. Ugroženi smo, mislim da ovakvo nešto nema ni u Indiji. Sanacija će za ovaj kraj značiti zaista mnogo, najviše zbog male djece koja se ovdje igraju. Zahvaljujem se svima koji su prepoznali ovaj problem i pomogli nam", kaže stanovnik Prvomajske ulice Ibrahim Jogić.

Načelnik Armin Halitović prilikom potpisivanja ugovora kaže kako je do ove situacije došlo jer ne postoji adekvatna mreža, domaćinstva nemaju odgovarajuće vodonepropusne septičke jame.

„Nakon što smo uradili projektnu dokumentaciju pristupamo izvođenju radova. Moram naglasiti da smo mi radeći vodovode dio kanalizacionog sistema u ovom dijelu općine, oko 300 metara, već odradili. Ostalo je još nešto što čeka svoj red. Poznato je da je u Bosanskoj Krupi u toku projekt izgradnje kanalizacionog sistema vrijedan preko 20 miliona KM i da se on radi u fazama. Riješili smo neka područja općine, utrošili oko 1.5 milion maraka. Sve ćemo gdje je neophodno, ali za to treba vremena. Ovdje smo u Prvomajskoj zbog hitnosti morali preventivno djelovati, napraviti kolektor u dužini od oko 500 m koji će fekalije odvoditi u lijevo-obalni kolektor Kalender", objašnjava načelnik Halitović.

Izgradnja kanalizacije, odnosno kolektora počinje za nekoliko dana, a rok za završetak radova je 60 kalendarskih dana.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 46 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa