25. godišnjica oslobođenja Ćojluka: Upriličen marš stazama 511. slavne i prigodan program uz obraćanje zvanica

U sklopu obilježavanja 25. godišnjice oslobođenja Ćojluka, jučer i danas je u Bosanskoj Krupi organizovano nekoliko programskih aktivnosti. Između ostalih revijalni malonogometni turnir „Ćojluk 2020", marš stazama 511. slavne bbr. i prigodan program na platou Ćojluka. Sutra će biti upriličen obilazak šehitluka, učenje tevhida i Jasina pred duše bosanskohercegovačkih šehida, te memorijalni spust na rijeci Uni.

Kao i svake godine, u znak sjećanja na najteža vremena, a s ciljem odavanja počasti za poginule borce u toku ratnih dešavanja na brdu Ćojluk, delegacije lokalnih i kantonalnih vlasti, brigade, porodica šehida, invalida, političkih partija i nevladinih organizacija, danas su položile cvijeće na Centralno spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi i zajedno sa Amelom ef. Durakovićem proučile Fatihu.

Svim prisutnim kod spomen-obilježja obratio se premijer USK Mustafa Ružnić, istakao važnost ovakvih događaja, naročito za mlađe generacije. Zahvalio se 511. slavnoj bbr. za sav doprinos koji je dala u odbrani svoje općine i države BiH.

Potom je u parku pored spomen-obilježja predstavljena postavka Muzeja 5. korpusa „Mehrudin Dedić" iz Bihaća posvećena genocidu u Srebrenici. Karakterišu je čahure čiji je broj identičan broju žrtava genocida.

Nakon toga kolona građana krenula je na jednosatno pješačenje do mjesta gdje se prije 25. godine odvijala odlučna bitka za budućnost cijelog Bihaćkog okruga.

Program obilježavanja godišnjice bitke na Ćojluku je počeo intoniranjem državne himne. Poslije dizanja zastave, polaganja cvijeća i učenja Fatihe kod spomen-zemunice na Ćojluku prisutnima su se obratile ratne starješine Nedžad Mulalić i Asmir Hadžipašić, te načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i ministar za pitanje boraca i RVI USK Ermin Zulić. U svojim obraćanjima su podsjetili na značaj bitke i povukli paralelu sa događanjima istog dana u Srebrenici, te se zahvalili svima onima koji su na bilo koji način pomogli da bitka za Ćojluk uđe u anale ratovanja na ovim prostorima.

Kao i obično, pred sam kraj programa, na platou Ćojluka uručene su zahvalnice svim ekipama koje su uzele učešće na jednodnevnom malonogometnom memorijalnom turniru, a to su: SSRI „511" Bosanska Krupa, Policijska stanica Bosanska Krupa, veterani Bratstva, Željezničara, Jezerskog i Sloge. Osim njih, zahvalnice su uručene i sudijama Adnanu Šertoviću i Nerminu Begiću.

Podsjetimo, prije tačno 25 godina borci i starješine 511. slavne predvođeni komandantom generalom Mirsadom Sedićem poslije više od sedam mjeseci krvavih borbi uspjeli su srušiti južni mostobran „Ćojluk" i za sva vremena protjerati agresore sa lijeve obale Une. Prema kasnije zapljenjenim dokumentima moglo se saznati da je samo nekoliko dana kasnije, tačnije po završetku operacija u Srebrenici, pravcem peko Ćojluka planirana velika agresorska ofanziva koja bi za cilj imala pokoravanje tadašnjeg Bihaćkog okruga. U toj odlučnoj bici za samo nekoliko sati poginulo je 11 pripadnika 511. slavne, a 2 su nestala i kasnije razmijenjena.

Sutra će se u prijepodnevnim satima na šehitlucima „Ometaljka" u Pištalinama proučiti tevhid i Jasin pred duše šehida 511. slavne 5. korpusa Armije RBiH, a predvečer upriličiti memorijalni spust unskim lađama, čamcima i kajacima od Kapetanovog jezera do Keja, odakle će se, u čast poginulih boraca, u Unu spustiti cvijeće i proučiti Fatiha.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 11 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa