Otvorena Spomen-soba komandantu 511. slavne, generalu Mirsadu Sediću u Arapuši

Danas se navršava šesnaest godina od smrti ratnog komandanta 511. slavne bbr., brigadnog generala Vojske Federacije BiH Mirsada Sedića. Tim povodom, u bosanskokrupskom naselju Arapuša, njegovom rodnom mjestu, danas je proučen tevhid ali i svečano otvorena Spomen-soba koju su osmislili i uredili članovi Udruženja „Reis Džemaludin Čaušević", uz pomoć porodice generala i Općine Bosanska Krupa, načelnika Armina Halitovića.

Saborci, kolege komandanti, porodica Sedić, Arapušani, brojni građani i građanke s cijelog područja bosanskokrupske i susjednih općina, uz predstavnike udruženja proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, ministra za pitanje boraca i RVI USK, skupštinske zastupnike, predstavnike Općinskog vijeća i općinskog načelnika, zahvalili su članovima Udruženja na besprijekorno uređenoj spomen-sobi, kao i načinu na koji je soba oplemenjena dokumentima, fotografijama, historijskom građom, ali i ličnim stvarima generala Mirsada Sedića.

„Hvala svima koji su danas tu, naravno hvala i organizatorima koji su sudjelovali u izradi ove spomen-sobe koja ostavlja trajni pečat na moga oca, na sve njegove suborce i pripadnike Armije RBiH. Ponosan sam kao i moja majka, mnogo mi znači, jer taj čovjek neće pasti u zaborav, ostat će uvijek među nama", kaže sin generala Haris Sedić.

Udruženje "Reis Džemaludin Čaušević" je osmislilo, dobilo bezrezervnu podršku porodice rahmetli Mirsada Sedića, finansijsku i iznad svega suboračku podršku općinskog načelnika Armina Halitovića i realiziralo svoj veliki programski zadatak u sklopu strateškog plana uređenja i bogaćenja Arapuše.

„Mirsad Sedić je vodio borce 511. slavne u oslobađanje Bosanske Krupe i ovih krajeva, podgrmečkih sela kao što su Arapuša, Dubovik, Jasenica, Zalin itd., i mi smo htjeli da na jednom mjestu predstavimo njegov lik i da pokažemo sve ono čime se bavio u svom životu, nažalost kratkom, jer je preminuo vrlo mlad, rođen je 4. januara 1956. godine a na ahiret preselio u 2004. godini. Mi njegovi saborci, prijatelji, rodbina, osjećali smo potrebu da obezbijedimo jedan ovakav prostor i u njega smjestimo sve ono što obilježava lik generala Sedića. Realizaciju ideje započeli smo u martu, a evo okončali na godišnjicu preseljenja generala Sedića", objašnjava Husnija Avdagić, predsjednik Skupštine Udruženja „Reis Džemaludin Čaušević", inače ratni starješina 511. slavne, 5. korpusa.

Posebno zadovoljstvo zbog današnjeg svečanog otvaranja spomen-sobe, velikog broja važnih gostiju, odajući zahvalnost članovima Udruženja, izrazio je općinski načelnik Armin Halitović.

„Ovo je trenutak koji će imati veliki značaj u budućnosti, ipak je naš rahmetli komandant, general Mirsad Sedić bio na čelu 511. slavne kada smo se 17. septembra poslije 1244 dana vratili u naš grad i sigurno zaslužuje jedno ovakvo mjesto kako bi svi oni koji su tada bili djeca ili su rođeni poslije oslobođenja, mogli doći, vidjeti i čuvati od zaborava", ističe načelnik Halitović.

General Mirsad Sedić rođen je 4. januara 1956. godine u Arapuši, općina Bosanska Krupa. Vojnu gimnaziju završio u Mostaru a Vojno-tehničku vazduhoplovnu akademiju 1977. godine u Sarajevu. Početkom 1992. godine uključio se u odbrambeno-oslobodilačke jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine. U vrijeme rata bio zamjenik komandanta 5. korpusa i sa te funkcije, po vlastitoj odluci, došao na čelo komande 511. slavne nakon pogibije komandanta Mirsada Crnkića.

Sjećamo se i sad riječi generala Mirsada Sedića od 17. septembra 1995. iz slobodne Bosanske Krupe „da je 511. slavna brigada u sadejstvu sa jedinicama 505. viteške i 503. slavne brigade, nakon 1244 ratna dana oslobodila grad Bosansku Krupu i time izvršila svoj vojnički, ljudski i historijski zadatak i vratila se kući".

General Mirsad Sedić odlikovan je Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima 1998. godine kao pripadnik Zajedničke komande Vojske Federacije BiH i ratnim priznanjem značkom „Zlatni ljiljan" 1996. godine, kao pripadnik 511. slavne brdske brigade.

Posthumno, 2004. godine, generalu Mirsadu Sediću, dodijeljeno je najviše općinsko priznanje Plaketa „17. septembar" – za izuzetan doprinos u oslobađanju općine Bosanska Krupa, značajan doprinos u razvoju općine u postratnom periodu te značajan doprinos u ustrojstvu jedinstvenih Oružanih snaga u BiH.

Smrt ga je zatekla kao penzionisanog generala Vojske Federacije BiH a njegov mezar je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

Inače, Općinsko vijeće Bosanska Krupa je 2014. godine donijelo Odluku o dopuni odluke o utvrđivanju značajnih datuma za općinu Bosanska Krupa kojom je 11. juli – Dan obilježavanja godišnjice smrti ratnog komandanta 511. slavne brdske brigade generala Mirsada Sedića, utvrdilo kao značajan datum za općinu Bosanska Krupa.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 11 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa