U Bosanskoj Krupi održan sastanak Privrednog savjeta

Danas je u Bosanskoj Krupi održan sastanak Privrednog savjeta. Privrednici i predstavnici organa uprave razgovarali su o aktuelnim pitanjima vezanih za poslovanje, o radu ovoga tijela, ali i dokumentima koji bi se trebali donijeti u narednom periodu, kao što su Budžet za 2021. godinu i Program zajedničke komunalne potrošnje.

Sastanak je organiziran kako bi se razmijenila mišljenja i iskustva nakon izuzetno teškog perioda kojeg je obilježila pandemija, kako bi se analizirali nacrti dokumenata značajni za rad privrednika i na njih dale sugestije i primjedbe, te kako bi se odredio pravac djelovanja Privrednog savjeta u ovoj godini.

Nakon što je prihvaćen zapisnik sa prethodne sjednice analiziran je Nacrt budžeta Općine Bosanska Krupa za 2021. godinu o kojem bi se na narednoj sjednici trebali očitovati i općinski vjećnici. Nisu se posebno doticali planiranih stavki, samo je naglašena potreba da se pri izradi programa podrške privredi i kriterija za dodjelu sredstava koja su planirana u budžetu i za ovu godinu uključi Privredni savjet, prvenstveno članovi koji dolaze iz privrednog sektora.

Privrednom savjetu je prezentiran i Program zajedničke komunalne potrošnje na koji nije bilo posebnih primjedbi. Prihvaćen je uz sugestiju privrednika da se interna saobraćajnica u PZ Pilana posebno navede u planu zimskog održavanja puteva iako se ista i do sada redovno održavala.

Danas je još jednom fokus stavljen na nedostatak radne snage, ovaj put u turizmu i uvođenje i te kako potrebnih novih zanimanja u Mješovitoj srednjoj školi „Safet Krupić". Privrednici kažu da se suočavaju sa nedostatkom adekvatne radne snage, zbog čega su nekoliko puta prema nadležnim upućivane inicijative, međutim uzalud. Naglašavaju da će istrajati u tome i opet aktuelizirati tu problematiku.

Na kraju se razgovaralo o radu Privrednog savjeta i poprilično slabom odazivu pojedinih privrednika sastancima što je, kako se moglo čuti, na neki način i opravdano jer se „mnoge stvari dešavaju mimo volje ovoga tijela". Iskazana je potreba da se u narednom periodu, kada bi trebalo profunkcionisati i novoformirano udruženje privrednika, intenzivira i rad Privrednog savjeta u koji bi se, prema mišljenju članova, trebao uključiti i predsjedavajući Općinskog vijeća, barem na način da prisustvuje sjednicama i tako bude u toku dešavanja.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 24 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa