Općinsko vijeće Bosanska Krupa: Pravnim i fizičkim licima subvencija komunalne i naknade za korištenje javne površine

Održana je sedma redovna sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa. Na dnevnom redu, između ostalog, bile su odluke koje se tiču subvencija fizičkim i pravnim licima, zatim regulacije cestovnog saobraćaja, naknade za korištenje javnog dobra, imenovanja radnih tijela Turističke zajednice, Općinske izborne komisije, Centra za kulturu, kao i pojedinih komisija Općinskog vijeća.

Na početku sjednice prvo je razmatran i jednoglasno prihvaćen Prijedlog odluke o subvencioniranju komunalne naknade i naknade za privremeno korištenje javnih površina.
Subvencioniranje podrazumijeva plaćanje cjelokupnog iznosa pomenutih naknada za 2021. godinu u cilju pomoći pravnim i fizičkim licima registriranim za obavljanje djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane (hoteljerstvo i ugostiteljstvo), a čije je poslovanje bilo otežano zbog pandemije koronavirusa.

Zatim je isto tako jednoglasnu podršku dobio Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o regulaciji cestovnog saobraćaja na području općine Bosanska Krupa. Time je ukinuta zabrana saobraćaja od 18 do 24 sata od aprila do oktobra u Starogradskoj ulici, na čemu se insistirali kako pojedini ugostitelji tako i građani koji mjestom stanovanja gravitiraju ovom području.

Prihvaćen je i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o naknadi korištenja javnog dobra u vlasništvu Općine Bosanska Krupa. Tako je za odlaganje krutog otpada naknada od 4,00 KM povećana na 8,00 KM po m³ odloženog otpada, te propisana dodatna naknada u iznosu od 4,00 KM po m² prostora koji zagađivač koristi. Odlukom je određeno i da će se sredstva prikupljena po osnovu naknade za korištenje javnog dobra za odlaganje krutog otpada i po osnovu onečišćenja zemljišta ulagati isključivo u održavanje deponije "Meždre-Vlaški do".

Na sedmoj redovnoj sjednici vijećnici su usvojili Prijedlog odluke kojom se JKP „10. Juli" kao davaocu usluge snabdijevanja pitkom vodom na području općine Bosanska Krupa na upravljanje, korištenje i održavanje, u okviru radova na poboljšavanju vodosnabdijevanja, ustupa prošireni telemetrijski sistem.

Usvojen je Prijedlog odluke o raspodjeli sredstava planiranih Budžetom općine Bosanska Krupa za 2021. godinu. Tako je 130.000,00 KM iz cestovnih naknada raspoređeno za rehabilitaciju, rekonstrukciju i izgradnju putne infrastrukture na području Bosanske Krupe: 20.000,00 KM za put Veliki Badić – Mustelji – Bećirevići; 15.000,00 KM za put Donji Zalug; 15.000,00 za put Hodžinac, odvojak Topinovac; 20.000,00 za Krušničku ulicu; 30.000,00 za put Kovačevac; 10.000,00 KM za put Crkvina i 20.000,00 za put Ćojluk koji vodi spomen-obilježju Ljiljan.

Usvojen je Prijedlog rješenja o imenovanju privremenog Nadzornog odbora Turističke zajednice Bosanska Krupa. Nakon toga Prijedlog rješenja o razrješenju, te Prijedlog odluke o imenovanju člana OIK-a Bosanska Krupa.

Izmijenjeni su pojedini članovi Komisije za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda i ravnopravnost spolova, Komisije za međuopcinsku saradnju i odnose sa vjerskim zajednicama, a usvojen je i Prijedlog rješenja o izmjeni Rješenja o imenovanju članova privremenog Upravnog odbora JU„Centar za socijalni rad" Bosanska Krupa.

Razmatrano je i usvojeno niz finansijskih akata. Prvo Izvještaj o izvršenju prihoda i rashoda za prošlu godinu, zatim Prijedlog odluke o usvajanju Godišnjeg izvještaja o izvršenju Budžeta općine Bosanska Krupa za 2020. godinu. Nakon toga Izvještaj o izvršenju Budžeta općine Bosanska Krupa za prva tri mjeseca 2021. sa Izvještajem o trošenju budžetske rezerve za isti period.

Jednoglasno je prihvaćen Izvještaj o radu Općinskog pravobranilaštva Općine Bosanska Krupa za 2020. godinu, a onda i programski i finansijski akti Sportskog saveza općine Bosaska Krupa.

Pred kraj sjednice vijećnici su usvojili Izvještaj o radu JU „Centar za socijalni rad" Bosanska Krupa za prva tri mjeseca tekuće godine i k znanju primili Informaciju Policijske stanice za april 2021. godine.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 20 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa