Obilježena 28. godišnjica pogibije komandanta Mirsada Crnkića i njegovog pratioca Nihada Bužimkića

Danas se navršilo 28. godina otkako su izvršavajući borbeni zadatak u području Todorova, poginuli komandant 511. slavne brdske brigade Mirsad Crnkić i njegov lični pratilac Nihad Bužimkić. Porodica, prijatelji i saborci tim povodom su obišli Centralno šehidsko spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi, kuću komandanta Crnkića gdje je postavljena spomen-ploča i šehitluke u Jezerskom.


Smrt legendarnog komandanta 511. slavne teško je pala njegovim saborcima i svim Krupljanima, ali unatoč tome nisu posustali na putu do slobode. Petnaest mjeseci kasnije san o povratku u Bosansku Krupu postao je stvarnost. Oni koji su komandanta Crnkića i pratioca Bužimkića najviše voljeli, i dvadeset osam godina kasnije, zajedno su se prisjetili tog kobnog 13. juna 1994. Okupljeni ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi prisutni su se prisjetili hrabrosti i odlučnosti koju su Mirsad i Nihad pokazali tokom svog ratnog puta. O njihovoj ljudskoj veličini govorio je ratni starješina 511. slavne i 5. korpusa Husnija Avdagić.
Svi prisutni su obišli i rodnu kuću komandanta Crnkića i na spomen-ploču također položili cvijeće. Potom su se uputili prema šehitlucima u Jezerskom gdje su se poklonili pred turbetom i mezarlukom dvojice ratnih velikana. Nakon obilaska spomen-obilježja, rodne kuće komandanda Crnkića i šehitluka „Solile", u Gradskoj džamiji u Bosanskoj Krupi proučen je tevhid komandantu i njegovom vjernom pratiocu.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 29 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa