Predstavnici Turske razvojne agencije TIKA u posjeti općini Bosanska Krupa

Na inicijativu načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića, delegacija Turske razvojne agencije TIKA, predvođena s direktorom Zulkufom Oručem, posjetila je danas prvo Kabinet načelnika gdje se razgovaralo o mogućim ulaganjima, a zatim se uputila u područnu školu na Tromeđi u kojoj je, nakon što je izgrađena i osposobljena, ove školske godine zvanično počela nastava.

5 8045a

Većina razgovora išla je u smijeru daljnih ulaganja od strane TIKA-e, odnosno adaptacije pomenute škole. Naime, sredstvima Općine Bosanska Krupa i Vlade USK, škola je stavljena pod krov, a zatim su uz pomoć mještana urađeni svi unutrašnji radovi na dvije učionice, dva mokra čvora, zbornici i velikom holu što je bilo nužno za nesmetan početak i proces nastave. Sada je težnja na tome da se škola završi i opremi u potpunosti, jer za tim, s obzirom na skori dolazak novih generacija, postoji realna potreba.

2 1b403

Sudeći po reakcijama gostiju iz Turske, posjeta bi mogla ubrzo uroditi plodom, jer Općina već sad ima svu neophodnu dokumetaciju za apliciranje.

Gosti na cijeli projekt gledaju vrlo optimistično, što stvara ogromno zadovoljstvo i kod načelnika i kod njegovih saradnika koji će, kako se moglo čuti, u najkraćem mogućem roku završiti svoj dio posla.

Podsjetimo, Tromeđa je naselje koje ima najveći broj školske djece po jednom domaćinstvu. Sva ta djeca su doskoro pješačila preko pet kilometara u tri obližnje škole. Sretni su što je došao kraj toj muci, a prilikom otvaranja škole mještani su napravili i veliku proslavu uz kulturno-zabavni program. Sada kažu da su zadovoljni i s ovim što imaju, ali da bi voljeli vidjeti školu u potpunosti završenu, za šta će se predano boriti, baš kao što su i do sada.

3 8e934

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 17 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa