U Bosanskoj Krupi obilježena 20. godišnjica od formiranja 5. korpusa A RBiH

Na sutrašnji dan, prije 20 godina, odlukom Predsjedništva BiH formiran je Peti korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine.

5 7d9b9

Tim povodom, delegacija Općine Bosanska Krupa, predvođena načelnikom Arminom Halitovićem, a praćena delegacijama pojedinih političkih partija, položila je cvijeće na spomen-obilježja šehidima u Bosanskoj Krupi i Bosanskoj Otoci, te pred njihovu dušu proučila Fatihu.

Način je ovo da se oda počast i zahvalnost svim porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima. Onima koji su za odbranu zemlje Bosne i Hercegovine, za njenu teritorijalnu cjelovitost i suverenitet dali nemjerljiv značaj.

Štab Vrhovne komande RBiH je 29. septembra 1992. godine izdao naređenje za formiranje Petog korpusa Armije RBiH. 21. oktobra 1992. odlukom Predsjedništva RBiH formiran je Peti korpus. U sastav Petog korpusa ušle su starješine iz rasformirane Unsko-sanske operativne grupe koja je imala u svom sastavu sve pješadijske brigade, i dijelovi preformiranog Okružnog štaba TO Bihać, čije su formacije i nadležnosti smanjene.

Prvom naredbom, na mjesto komandanta korpusa je postavljen major Hajrudin Osmanagić, ali je ta odluka ukinuta prije njegovog preuzimanja dužnosti pa je general Ramiz Dreković postao prvi komandant korpusa. Poslije generala Drekovića, komandant Petog korpusa Armije RBiH je postao general Atif Dudaković.

Sve je ostalo priča koju je ispričalo nesretno breme vremena. Ono što je svima nama ostalo u obavezi, prije svega moralnoj, jeste da se sjećamo žrtve svih koji su doprinjeli da danas živimo u miru i da imamo mogućnost za rad i obrazovanje. Da svaki put kada se za to ukaže prilika, odamo počast i priznanje jer to je najmanje što možemo učiniti - moglo se između ostalog čuti na današnjem obilježavanju u Bosanskoj Krupi.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 28 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa