Općina Bosanska Krupa i Fondacija Mozaik potpisale Memorandum o razumijevanju

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Općine Bosanska Krupa i Fondacije Mozaik pri realizaciji programa "Omladinske banke BiH" upriličen je danas u Kabinetu načelnika.

1 d58b9

Ovim činom osnovan je fond “Omladinske banke Bosanska Krupa” za projekte neformalnih grupa mladih koji osiguravaju Fondacija Mozaik od USAID-a i naravno općinski organ uprave. U ime Fondacije Mozaik, Memorandum je potpisala Vesna Bajšanski - Agić, izvršna direktorica, a s druge strane načelnik Armin Halitović.

Potpisivanjem ovog memoranduma Fondacija i Općina potvrđuju da će partnerski doprinijeti razvoju “Omladinske banke Bosanska Krupa” kroz saradnju u svim fazama realizacije aktivnosti u periodu oktobar 2012. – februar 2015. godine.

Prema riječima izvršne direktorice Fondacije Mozaik Vesne Bajšansk – Agić, Program „Omladinske banke" ima za cilj povećati sudjelovanje mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te osigurati pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa.

Za potrebe direktnih troškova aktivnosti “Omladinske banke” u toku dvije godine Fondacija će obezbijediti iznos do 14.500 KM. Zajednički fond za projekte neformalnih grupa u iznosu do 26.750 KM obezbijedit će Mozaik (do 12.500) iz vlastitih izbora i od donatora USAID-a i Općina (do 15.000 KM). Zahvaljujući specifičnom pristupu programa banke, ukupna vrijednost projekata neformalnih grupa mladih u općini u dvije godine će iznositi najmanje 53.500 KM.

4 a3398

Od početka 2008. do kraja 2011. godine Fondacija „Mozaik" osnovala je 17 omladinskih banaka koje su podržale ukupno 416 projekata mladih vrijednih 1.609.308 KM.

Program „Omladinske banke" je pokrenut u februaru 2008. godine u saradnji sa "Community Foundation for Northern Ireland" (CFNI), a predstavlja inovativan program za dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima koje pokreću i vode mladi. Omladinska banka stvara mogućnosti za omladinske grupe da u skladu sa potrebama u općinama rade na konkretnim projektima (kulturnim, sportskim i drugim), učestvuju kao aktivni građani u svojim zajednicama, stiču znanja i razvijaju vještine profesionalnog upravljanja i vođenja kroz razvoj svojih kapaciteta i praktično iskustvo u upravljanju programom malih grantova koji direktno podržavaju mlade u ruralnim sredinama.

Zbog toga načelnik Armin Halitović “Omladinsku banku” posmatra kao veliku šansu. Kako ističe prilikom potpisivanja, mladi su u Bosanskoj Krupi uvijek imali dobrih ideja od kojih mnoge nikada nisu realizirane. Dodaje da je ovo sada prilika da se one jasno definišu, iskristaliziraju i ponude, jer postoje oni koji će znati prepoznati kvalitet i moći finansirati realizaciju.

“Omladinskim bankama” upravljaju odbori sastavljeni od deset članova u dobi od 15 do 30 godina, izabrani na javnom pozivu i educirani da vode program malih grantova koji direktno podržavaju jačanje povjerenja i saradnju mladih, te njihove projekte, većinom u ruralnim oblastima.

Program „Omladinske banke" u martu 2012. godine, uz podršku Američke razvojne agencije (USAID), proširio se na još deset općina, dok će u 2013. godini na još pet među kojima je i Bosanska Krupa.

U periodu 2012.-2014. godine., Omladinske banke podržat će oko 600-800 projekata mladih, uglavnom u ruralnim sredinama, u vrijednosti oko 2.500.000 KM, za koje će sredstva osigurati Fondacija Mozaik iz sredstava USAID-a i vlastitih izvora, partnerske Općine i neformalne grupe mladih u svojim zajednicama kroz mobilizaciju lokalnih resursa.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 15 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa