Od sutra prijave za članstvo u odboru Omladinske banke Bosanska Krupa

Prije nekoliko dana, Općina Bosanska Krupa i Fondacija Mozaik, pri realizaciji programa "Omladinske banke BiH" potpisale su Memorandum o razumijevanju.

omladinska banka 9ce87

Tim činom osnovan je fond “Omladinske banke Bosanska Krupa” za projekte neformalnih grupa mladih koji osiguravaju Fondacija Mozaik od USAID-a i naravno općinski organ uprave.

Inače, “Omladinskim bankama” upravljaju odbori sastavljeni od deset članova u dobi od 15 do 30 godina, izabrani na javnom pozivu i educirani da vode program malih grantova koji direktno podržavaju jačanje povjerenja i saradnju mladih, te njihove projekte, većinom u ruralnim oblastima.

Program Omladinske banke BiH jedan je od najzanimljivijih programa za mlade u našoj zemlji koji je prema procjenama, u svom četverogodišnjem provođenju, mobilizirao više od šest hiljada volontera, u preko stotinu hiljada realiziranih radnih sati, a od kojih je koristi imalo preko dvijestotinesedamnaest hiljada građana.

Program „Omladinske banke" ima za cilj povećati sudjelovanje mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te osigurati pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa.

Za potrebe direktnih troškova aktivnosti “Omladinske banke” u toku dvije godine Fondacija će obezbijediti iznos do 14.500 KM. Zajednički fond za projekte neformalnih grupa u iznosu do 26.750 KM obezbijedit će Mozaik (do 12.500) iz vlastitih izvora i od donatora USAID-a i Općina (do 15.000 KM). Zahvaljujući specifičnom pristupu programa banke, ukupna vrijednost projekata neformalnih grupa mladih u općini u dvije godine iznositi će najmanje 53.500 KM.

Od početka 2008. do kraja 2011. godine Fondacija „Mozaik" osnovala je 17 omladinskih banaka koje su podržale ukupno 416 projekata mladih vrijednih 1.609.308 KM.

Program „Omladinske banke" u martu 2012. godine, uz podršku Američke razvojne agencije (USAID), proširio se na još deset općina, dok će u 2013. godini na još pet među kojima je i Bosanska Krupa.

Program „Omladinske banke" je pokrenut u februaru 2008. godine u saradnji sa "Community Foundation for Northern Ireland" (CFNI). Stvara mogućnosti za omladinske grupe da u skladu sa potrebama u općinama rade na konkretnim projektima (kulturnim, sportskim i drugim), učestvuju kao aktivni građani u svojim zajednicama, stiču znanja i razvijaju vještine profesionalnog upravljanja i vođenja kroz razvoj svojih kapaciteta i praktično iskustvo u upravljanju programom malih grantova koji direktno podržavaju mlade u ruralnim sredinama.

U periodu 2012.-2014. godine., Omladinske banke podržat će oko 600-800 projekata mladih, uglavnom u ruralnim sredinama, u vrijednosti oko 2.500.000 KM, za koje će sredstva osigurati Fondacija Mozaik iz sredstava USAID-a i vlastitih izvora, partnerske Općine i neformalne grupe mladih u svojim zajednicama kroz mobilizaciju lokalnih resursa.

Poziv za članstvo u Omladinsku banku Bosanska Krupa i prijavni obrazac možete preuzeti na www.omladinskabanka.ba i www.opcinabosanskakrupa.ba

Ispunjene prijave od sutra, 31.10.2012. god. šaljite na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. , najkasnije do 30.11.2012. god.

 

Poziv za izbor članova Omladinske Banke Bosanska Krupa možete preuzeti klikom ovdje!

Prijavu za nove članove Odbora omladinske banke Bosanska Krupa možete preuzeti klikom ovdje!

 

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 26 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa