Održan prvi operativni sastanak u sklopu LOD III projekta

Svečana ceremonija potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i 47 partnerskih općina i gradova iz Bosne i Hercegovine, kao odabranih partnera na projektu Jačanje lokalne demokratije III (LOD III) i Projektu integriranog lokalnog razvoja (ILDP), upriličena je u septembru u Sarajevu.

1 3215e

Tada je označen početak zajedničke inicijative za jačanje lokalne uprave i predstavlja doprinos poboljšanju kvaliteta života za lokalne zajednice. Općina Bosanska Krupa je jedina od 47 općina koja je uspjela dobiti pozitivan odgovor na svoju aplikaciju u oba projekta, LOD III i ILDP.

U Kabinetu načelnika Armina Halitovića, danas je održan prvi operativni sastanak u sklopu LOD III projekta, čija je svrha dogovor o predstojećim aktivnostima, a sve s ciljem efikasnije provedbe projekta Jačanje lokalne demokratije u kojem učestvuje i Općina Bosanska Krupa.

Bilo je riječi o obavezama i odgovornostima koje predstoje LOD III partnerskim općinama, procesu usvajanja LOD metodologije, o predstojećim operativnim zadacima, definisanju tema za javne pozive za organizacije civilnog društva, kapacitetima civilnog društva itd.

2 ea233

Ono što je vrlo bitno napomenuti jeste da će javni poziv za projekte lokalnih organizacija civilnog društva, kojeg u ime UNDP-a raspisuje Općina Bosanska Krupa, biti objavljen otprilike polovinom januara naredne godine. Zbog toga se mole svi zainteresirani da već sad krenu s pripremom, kako bi projektni prijedlog mogli pripremiti blagovremeno i kvalitetno.

Cilj LOD III projekta je doprinos demokratskoj stabilizaciji, pomirenju i daljnjem razvoju BiH kroz podršku odabranim općinama u uspostavljanju boljih odnosa između lokalnih vlasti i civilnog društva, te stvaranju finansijskih mehanizama za unaprijeđeno pružanje usluga.

U okviru prethodne dvije faze (LOD I i LOD II), organizacije civilnog društva (OCD) su realizirale 141 projekt zasnovan na potrebama lokalnih zajednica u 29 partnerskih općina i gradova.

UNDP BiH je tokom prethodnih godina omogućio jaču saradnju između OCD-ova i lokalnih vlasti, koje su sufinansirale projekte OCD-ova, te podržao transparentnu raspodjelu budžetskih sredstava namijenjenih finansiranju projekata OCD-ova izgradnjom odgovarajućih kapaciteta lokalnih vlasti.

Ocjenu pristiglih aplikacija je obavio LOD III Projektni odbor, čiji su članovi predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH, Ministarstva pravde BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH).

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između partnerskih opština i UNDP-a, počela je realizacija dvogodišnjeg projekta kojeg finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od dva miliona eura, a implementira ga Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH).

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 27 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa