Općina Bosanska Krupa potpisala Sporazum o saradnji na implementaciji projekta ATRIUM

Tokom augusta 2012. godine Rotor, organizacija za razvoj turizma regije iz Doboja, izvršila je odabir općina koje su se prijavile na direktan poziv za učešće, u međunarodnom projektu "ATRIUM - Arhitektura totalitarnih režima XX vijeka u urbanom menadžmentu".

12 ba5ce

Jedna od njih je i Bosanska Krupa s kojom je danas u Kabinetu načelnika Armina Halitovića potpisan Sporazum o saradnji na implementaciji projekta.

Glavni cilj projekta "ATRIUM" je definisati i promovisati kulturnu rutu arhitektura totalitarnih režima 20. vijeka kao polugu za njihovu ekonomsku valorizaciju, u okviru Programa transnacionalne saradnje jugoistočne Evrope.

U projektu učestvuje 18 partnera iz 11 država jugoistočne Evrope: Italije, Slovenije, Bugarske, Mađarske, Slovačke, Rumunije, Grčke, Hrvatske, Srbije, Albanije i Bosne i Hercegovine. Ove države žele da stave u fokus svog istraživanja arhitektonsko nasljeđe iz različitih totalitarnih režima koje su iskusili u dvadesetom vijeku i to sa kulturnog i historijskog aspekta.

13 007a3

Osim stvaranja transnacionalne kulturne rute jugoistočne Evrope, i priznavanja statusa "Evropskog puta kulture" od strane Savjeta Evrope, projektom je planirano stvaranje raznolikog turističkog proizvoda kulturalnog turizma u Bosni i Hercegovini.

Promociju kulturne rute i turističkih proizvoda će vršiti buduće Promotivno udruženje sastavljeno od partnera iz 11 država jugoistočne Evrope, koje će nastaviti sa promocijom i nakon završetka implementacije projekta. Rezultat navedenih aktivnosti je usmjeren ka ekonomskoj valorizaciji arhitekture 20. vijeka u državama uključenim u zajedničku akciju, sposobnoj da privuče segment internacionalne potražnje turista za kulturalnim turizmom, kao i da kreira nove usluge i radna mjesta.

Implementacija projekta u Bosni i Hercegovini traje od januara 2012. do jula 2014. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.932.044 EUR, I EU finansira 85% od ukupne vrijednosti, u iznosu od 1.407.076,24 EUR. Preostala sredstva u iznosu od 524.967,76 EUR je obezbijeđeno od strane drugih učesnika u projektu.

Pretplati se na objave

Broj posjetilaca

Ko je na portalu: 17 gostiju i nema prijavljenih članova

Fotografije

Kontakt informacije

+387 61 798 486

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

77240, Bosanska Krupa